Zīdaiņa nāve Juglā: Rīgas bāriņtiesa par ģimeni nezināja; aizgādības tiesības mātei atņemtas citā pašvaldībā

Nepilna mēneša laikā četras plaši izskanējušas traģēdijas, kurās bojā gājuši bērni, iestādēm liek uzdot jautājumus – vai netiek pieļautas kļūdas bērnu aizsardzības jomā. Jaunākā nelaime notikusi Rīgā kādā dzīvoklī Juglā, kur atrasts septiņus mēnešus veca puisēna līķis. Mazuļa mātei iepriekš attiecībā uz citiem bērniem bija atņemtas aizgādības tiesības, savukārt Rīgas bāriņtiesa par ģimeni nezināja.

Bēriņtiesām nav informācijas par to, kas notiek blakus esošās pašvaldībās.

FOTO: Shutterstock.com

Bēriņtiesām nav informācijas par to, kas notiek blakus esošās pašvaldībās.

Par zīdaiņa nāvi Juglā Valsts policija uzzināja no "ātrās palīdzības" mediķiem trešdienas, 25.janvāra, rītā pulksten pusvienpadsmitos. Par mazuļa ģimeni policijai nekādu ziņu iepriekš nebija, tā nebija nonākusi policijas redzeslokā.

 


Lasi arī:
Ugunsgrēkā iet bojā pusotru gadu veca meitenīte, kas naktī atstāta mājās viena
Juglā dzīvoklī miris septiņus mēnešus vecs zīdainis; Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu
Policiju satriec cilvēku vienaldzība: Dzīvoklī ar mirušiem vecākiem uziet mirušu zīdaini un vēl 3 bērnus


„Pēc vecāku liecībām sanāk tā, ka pulksten 22 vakarā vecāki pabarojuši bērnu un nolikuši bērnu gulēt. Tēvs no rīta aizgāja uz darbu, un māte pulksten 10, kad piecēlusies, piegājusi pie gultiņas, konstatējusi, ka bērns ir miris, un ziņoja mediķiem,” saka Rīgas Teikas iecirkņa priekšnieks Sergejs Galilejevs.

Policijas pārstāvis stāsta, ka izmeklēšanas laikā arī policija skaidros, kā bērns iepriekš naktīs gulējis, vai māte cēlusies naktīs. Bērna nāves cēloni noteiks ekspertīze, bet pagaidām nav aizdomu, ka bērna nāve varētu būt saistīta ar vardarbību. Vecākiem nav piemēroti drošības līdzekļi.


Atņemtas aizgādības tiesības
Pratināšanas laikā pati māte policijai atklāja, ka viņai atņemtas aizgādības tiesības uz diviem vecākajiem bērniem. „Par ko aprūpes tiesības atņemtas, mums pagaidām informācijas nav, pieprasījums ir nosūtīts bāriņtiesai. Aptaujājot kaimiņus, kad mēs jau bijām notikuma vietā, nekas tāds negatīvs no kaimiņu puses par šo ģimeni nebija saņemts,” norāda Galilejevs.
 

Rīgas bāriņtiesā vēsta, ka šī ģimene nav tās redzeslokā un lēmums par aizgādības tiesību atņemšanu mātei netika pieņemts Rīgā, bet gan citā pašvaldībā. Par to savulaik lēmusi cita bāriņtiesa, un pēcāk sieviete, zaudējusi tiesības uz bērniem, pārcēlusies uz Rīgu. Par ko atņemtas aizgādības tiesības, pagaidām nav informācijas. Neoficiālas ziņas liecina, ka Rīgā ģimene nav saņēmusi sociālo palīdzību.

Reklāma
Reklāma


Par notikušo ziņas no bāriņtiesām šonedēļ saņēmusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. „Tā ir bijusi mamma, kas mainījusi dzīvesvietu vismaz pēdējā gada, pusotra ietvaros. Ņemot vērā, ka ir bijis salīdzinoši liels pārtraukums starp diviem vecākajiem dzimušajiem bērniņiem un šo zīdainīti, tad bāriņtiesas redzeslokā šī ģimene nav nonākusi,” stāsta inspekcijas pārstāve Valentīna Gluščenko.


Rīgas bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs norāda, ka bāriņtiesa nezināja, ka šāda ģimene vispār galvaspilsētā dzīvo. "Nezinām, no kurienes sākt skatīties kaut vai. Mums ir noteiktiem impulsiem jānotiek, lai mēs varētu kaut kādā veidā sāktu pārbaudīt informāciju ģimenē. Mēs nevaram katrā ģimenē Rīgā ieiet, zvanīt pie katrām durvīm, pārbaudīt katra bērna apstākļus," saka Krasnogolovs.


Dzimstsarakstu nodaļu loma
Jau iepriekš medijos vēstīts par problēmu, ka dienestiem nav ziņu par vecākiem, kas vienā pašvaldībā zaudējuši aizgādības tiesības uz bērniem un pēcāk pārcēlušies uz citu pilsētu vai novadu, kur atkal radījuši bērnus. Ja šādas ziņas būtu, dienesti varētu sekot līdzi, kā klājas ģimenēm ar jaundzimušo aprūpi.

Kā to risināt, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā atbild, ka tiek gatavots regulējums par starpinstitucionālo sadarbību. Varētu apspriest arī dzimstsarakstu nodaļu lomu, kas ir iestādes, kuras bērnus reģistrē. 
 

Visu rakstu lasiet LSM.lv