Pasliktinās iedzīvotāju zināšanas par veselīgu uzturu, cieņā vēlas maltītes un našķi

Lai arī vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju cenšas izvairīties no ātrajām uzkodām, uzturā patērējot vairāk dārzeņus, kā arī augļus un savas ikdienas maltītes kopumā vērtē kā veselīgas, trešā daļa jeb 33% iedzīvotāji apzinās, ka to ēdienkarte nebūt nav tā sabalansētākā. Pasliktinās arī iedzīvotāju zināšanas par veselīga uztura pamatprincipiem. Ja pērn tās kā labas vērtēja 48%, tad šogad par savām zināšanām pārliecināti vien 39%, secināts Rimi un pētījumu centra SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumu monitoringā “Kā ēd Latvijā”. Ar mērķi motivēt Latvijas iedzīvotājus ēst veselīgāk un parādīt, ka tas nebūt nav sarežģīti, Rimi izaicina trīs sabiedrībā zināmas ģimenes nedēļas laikā mainīt savus uztura paradumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa ar meitām.

 

Biežākie „grēki” – vēlas maltītes un našķēšanās

Lielākā daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sabalansētas maltītes palīdz kontrolēt veselības stāvokli, tomēr vairāk nekā puse jeb 51% atzīstas, ka mēdz “grēkot” un pirms gulētiešanas ieturēt vēlas maltītes. Katrs trešais apzinās, ka uzturā lieto pārāk daudz saldumu, bet 30% mēdz pārspīlēt ar sāli un to pievieno jau gatavām maltītēm. Turklāt sievietes ir lielākas saldumu cienītājas, mēdz našķēties un pirms miega ēst biežāk nekā vīrieši. Turpretim stiprais dzimums biežāk atzīstas pārlieku treknu ēdienu un ātro uzkodu lietošanā. Pētījums atklāj, ka vīrieši salīdzinoši biežāk nekā sievietes nemaz neplāno tikt vaļā no saviem sliktajiem ēšanas ieradumiem.

 

Lielākā daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sabalansētas maltītes palīdz kontrolēt veselības stāvokli, tomēr vairāk nekā puse jeb 51% atzīstas, ka mēdz “grēkot” un pirms gulētiešanas ieturēt vēlas maltītes.

 

Būtiskākie kritēriji pārtikas produktu iegādē – cena, sastāvs, izcelsmes valsts

Nemainīgi būtisks kritērijs pārtikas produktu iegādē ir tā cena. Turklāt vairāk nekā puse jeb 66% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka veselīga pārtika ir pārāk dārga, lai to regulāri atļautos. Iedzīvotāju vairākums pirms produktu iegādes pievērš uzmanību tā sastāvam un izvēlas tos, kuri nesatur ģenētiski modificētas izejvielas (87%), konservantus, e-vielas un garšas uzlabotājus (83%). Tāpat pārtikas iegādē nozīmīga ir tās izcelsme - 76% ir svarīgi savos pirkumu grozos likt Latvijā ražotu produkciju, bet 72% priekšroku dod ekoloģiskiem produktiem. Salīdzinoši mazāka uzmanība tiek pievērsta kādas attiecīgas institūcijas kvalitātes zīmei, kā arī kaloriju un olbaltumvielu daudzumam. Sievietēm biežāk nekā vīriešiem svarīgs ir produkta diētiskums, bet vīriešiem būtiski ir pēc iespējas ērtāks pagatavošanas veids. Iecienītāko pārtikas produktu vidū, kurus Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto pat vairākas reizes dienā, ir maize, piena produkti un gaļa.

 

 

Rimi izaicina ēst veselīgi trīs sabiedrībā zināmas ģimenes

Reklāma
Reklāma

Saskaņā ar pētījumu, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņiem ir nepietiekamas zināšanas par veselīgu uzturu, tās kopumā vērtējot kā viduvējas. Lai veicinātu izpratni par sabalansētām maltītēm un parādītu, ka ēst veselīgi nebūt nav sarežģīti, Rimi izaicinājis trīs sabiedrībā zināmas ģimenes nedēļas laikā manīt savus ēšanas paradumus. Apzinoties, ka ikdienas steigā nereti veselīgas ēšanas pamatprincipi netiek ievēroti, TV raidījuma Superbingo vadītāja Armanda Simsona, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas Ingas Akmentiņas – Smildziņas, portāla Brunch.lv redaktores Jevgenijas Šafranekas ģimene ir pieņēmusi Rimi izaicinājumu un nedēļas garumā veselīgam uzturam veltīs īpašu uzmanību.

 

Tāpēc nozīmīgākais izaicinājums mums būs atrast veidu, kā izvairīties no maltītēm, kas ieturētas steigā un „pa ceļam,” par ģimenes motivāciju piedalīties Rimi izaicinājumā stāsta Armands Simsons.

 

Kopā ar uztura speciālisti Ingu Pūci un fitnesa treneri Kārli Birmani ģimenes ir analizējušas savus ēšanas, sportošanas, kā arī iepirkšanās paradumus un kopīgi identificējuši būtiskākos kritērijus, kam pievērst uzmanību izaicinājuma laikā, lai ēdienreizes kļūtu veselīgākas. Regulāras maltītes, atteikšanās no vēlām vakariņām, veselīgākas alternatīvas ierastajiem našķiem – šie ir tikai daži no uzdevumiem, kas ģimenēm Rimi eksperimenta laikā būs jāpaveic. Turklāt, lai visu padarītu interesantāku, ģimenēm veselīgā ēdienkarte būs jāveido, iekļaujoties 100 eiro budžetā. „Esam ļoti dinamiska un aktīva ģimene, kura lielāko dienas daļa pavada nemitīgā kustībā. Tāpēc nozīmīgākais izaicinājums mums būs atrast veidu, kā izvairīties no maltītēm, kas ieturētas steigā un „pa ceļam,” par ģimenes motivāciju piedalīties Rimi izaicinājumā stāsta Armands Simsons.

 

 

Aktīvā ikdienas ritma ietekmē radītās izmaiņas ēšanas paradumos kā vienu no būtiskākajiem ģimeņu „klupšanas akmeņiem” identificējusi arī Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce. "Par veselīgu uzturu jādomā līdzīgi kā par ceļu satiksmes noteikumiem. Tie ir kā nerakstīti likumi maltīšu veidošanā, kuriem jāpievērš uzmanība, ne tikai domājot par to, ko ēst, bet ievērot principus kā ēst. Izvairīties no sātīgām vakariņām, pusdienas padarīt par dienas nozīmīgāko ēdienreizi, brokastīs ēst graudaugus vai dārzeņus, ēdienkartē ievērot sezonalitāti un ziemā priekšroku dot siltiem ēdieniem,” padomos, kā veidot veselīgas maltītes, dalās uztura speciāliste.

 

Sabiedrībā zināmas ģimenes Rimi veselīgo izaicinājumu īstenos no 17. līdz 23. oktobrim, par savām gaitām, iespaidiem un nozīmīgākajiem secinājumiem aktīvi ziņojot savos sociālo tīklu profilos, lietojot tēmturi #KaedLatvija. Tāpat eksperimentam sekot līdzi varēs Mans Rimi facebook profilā.

 

Rimi ēšanas ieradumu pētījumu “Kā ēd Latvijā” par iedzīvotāju ēšanas un veselīga uztura paradumiem jau otro gadu pēc kārtas veicis pētījumu centrs SKDS, ar tiešo interviju palīdzību aptaujājot 1000 cilvēkus visā Latvijā. Pētījums veikts 2016. gada vasarā.