Bērnam ar sastrutojušu īkšķi valsts var palīdzēt... tikai nākamgad. Mammas Intas stāsts par šo absurdu

Kvotas noteiktiem valsts apmaksātiem pakalpojumiem beigušās ne vien reģionu slimnīcās, bet arī Bērnu slimnīcā Rīgā. Bezmaksas konsultācija pie acu ārsta vai bērnu psihiatra šogad vairs nav pieejama, arī ķirurģijas pakalpojumi ambulatori ir tikai par maksu. 

Kadrs no videosižeta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no videosižeta.

Tādēļ 12 gadu vecam zēnam ar sastrutojušu brūci slimnīcas personāls ieteicis pagaidīt 25. oktobri, lai varētu pierakstīties uz operāciju nākamgad. Šai situācijai nespēj noticēt ne vien bērna vecāki, bet arī veselības ministre.
 

Neveiksmīgi nogriezts ienadzis 12 gadus vecam zēnam nozīmēja milzīgas sāpes - viņš lāgā nevarēja ieaut pēdu sporta apavā. Kājas īkšķis sāka strutot. Ģimenes ārsts ir Saulkrastos, bet cietušais puika dzīvo Rīgā, tāpēc 12 gadus vecā zēna mammai loģiski šķita vērsties Bērnu slimnīcā Rīgā. Tur viņa saņēma šoka terapiju, kas vienlaikus lieliski stāsta par veselības aprūpes pašreizējo situāciju valstī. Mamma bija šokā.
 

Ārsts puikas īkšķi apskatījis un secinājis, ka jāņem nost nadziņš. Vai pilnajā narkozē, vai vietējā - tas nu tā. Zēns izvēlējies vietējo, un uz atvadām māmiņa Inta vēl pavaicājusi: "Vai tad jūs to brūci neapsiesiet?" "Labi, var arī apsiet," teicis dakteris un tālāk laipni norādījis uz lodziņu, kur jāpierakstās operācijai. Tas bijis 6.septembris, saka Inta. Pie lodziņa viņa piedzīvojusi pārsteigumu - uz operāciju nemaz nevarēja pierakstīties. Jāgaida 25.oktobris, lai pierakstītos. Bet pirksts bērnam sāp. Pirkstam palīdzību vajag tūdaļ.


"... tad būs pieraksts uz nākamo gadu. Ir sestais septembris. Pieraksts uz nākamo gadu," sašutumu LTV kameras priekšā neslēpj Inta. Protams, par samaksu šo pašu pakalpojumu viņa varētu dabūt tūlīt jebkur citur. Slimnīcā Saulkrastos bērna iekaisušo nagu izoperēja 15 minūtēs, un dakteris vēl teicis "kur jūs bijāt tik ilgi?" Sastrutojums puikam bijis jau līdz kaulam, un sekas ir vēl tagad.


Bērnu slimnīcas pārstāve Vita Šteina šo situāciju komentē šādi: "Reģistratūra piedāvā iespējamos datumus valsts apmaksātiem pasākumiem ķirurģiskajā dienas stacionārā, vai arī - ja vecāki nevēlas gaidīt - ir iespēja izvēlēties šos maksas pakalpojumus," viņa stāsta.


Nagu izgriešanas līdz šim par maksu te pat nav veiktas. Taču zināmas ir izmaksas - naga izgriešana pilnā anestēzijā maksātu 185 eiro, lokālā atsāpināšanā - 40 eiro.

Šobrīd uz ķirurģisku operāciju dienas stacionārā bērnam jāgaida 61 darba diena. Divi mēneši.  Šteina no Bērnu slimnīcas atzīst: "Protams, ka sastrutojis īkšķis 61 dienu nevar gaidīt. Bet ārsts noteikti deva kaut kādus... kādas instrukcijas, kā vecākiem rīkoties tālāk".  Konkrēto Intas un viņa dēla gadījumu viņa atturas komentēt.
 

Komentāru sniedza veselības ministre Anda Čakša, kurai šāda situācija šķiet neticama. Viņas pašas darba gājums ir tieši saistīts ar Bērnu slimnīcu, un Čakša teic, ka iestāde pamatā apkalpo cilvēkus "pēc būtības", un sastrutojis īkšķis nevar gaidīt. Viņa norāda, ka šādā nelaimē palīdzību sniedz ne tikai Bērnu slimnīcā, bet arī poliklīnikās. "Bet šajā konkrētajā gadījumā man ir bažas par ieinteresētību palīdzēt," atzīst ministre.

Reklāma
Reklāma


Informāciju par to, kur pieejami valsts apmaksāti veselības pakalpojumi, pieejami Nacionālajā veselības dienestā. Tālrunis - 80001234.

Ironiski, bet gaidīšana pie šī tālruņa var pārsniegt pat 20 minūtes, vēsta ierunāta balss numura adresātā.

 

Avots: www.kasjauns.lv