Bērniem ar invaliditāti teniss ir ieteicams kā fizioterapija

Latvijā ir vairāk nekā desmit tūkstoši bērnu ar invaliditāti, taču šis skaitlis ar katru gadu tendenciozi pieaug. Šogad pirmo reizi Latvijā ir aizsākta jauna kustība bērniem ar fiziskiem un garīgiem traucējumiem - tenisa apmācība speciālistu uzraudzībā.

foto: Lauma Kalniņa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

foto: Lauma Kalniņa

Teniss uzlabo bērnu fizisko, psihisko un emocionālo stāvokli, kā arī pašsajūtu. Daudzās valstīs tieši teniss ir obligātā fizioterapija pēc dažādām traumām un slimībām, jo kā uzsver ratiņtenisa aizsācēja Latvijā un “Tenisa skolas - TS” valdes priekšsēdētāja, tenisa un ratiņtenisa trenere Terēza Stenclava, “tenisa spēle ir pielīdzināma dzīvei, kurā cilvēkam pašam ir jāpieņem lēmumi. Spēlējot tenisu un sasniedzot pirmos rezultātus, piemēram, veiksmīgi atsitot bumbiņu, bērni izrāda lielu sajūsmu par sevi, kas palīdz viņiem saprast, ka ar praksi un neatlaidību viss ir iespējams.”

 

Šodien kortos visas māsas kopā spēlē tenisu un jūtas līdzvērtīgas, arī māsa, kas ir ratiņkrēslā. Tas ir ļoti svarīgi ģimenei - izklaidējošs, dziedējošs prieks! Viena lieta ir fiziskā aktivitāte, bet pats galvenais ir kopābūšana.”

 

 

Jana Krūmiņa, audzina meitiņu Katrīnu ar kustību traucējumiem:

“Bērni ir ļoti laimīgi, jo šādos pasākumos brāļi un māsas var darboties kopā. Ja ģimenē ir viens bērns ar īpašām vajadzībām, tad jāsaka, ka cieš tieši veselie bērni, jo ikdienas dzīve ir pakļauta īpašajam bērnam. Mēs nevaram brīvdienas pavadīt kā visi, piemēram, pie ezera, ierobežotās piekļuves dēļ. Šodien kortos visas māsas kopā spēlē tenisu un jūtas līdzvērtīgas, arī māsa, kas ir ratiņkrēslā. Tas ir ļoti svarīgi ģimenei - izklaidējošs, dziedējošs prieks! Viena lieta ir fiziskā aktivitāte, bet pats galvenais ir kopābūšana.”

 

Reklāma
Reklāma

 

 

foto: Lauma Kalniņa

 

Jūnija sākumā notikusi pirmā tenisa apmācība bērniem ar invaliditāti, pateicoties invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons”, zīmola “TENA”, Latvijas Ratiņtenisa apvienības, tenisa kortu “Enri” un Latvijas Tenisa savienības sadarbībai. Sociālā projekta mērķis ir palīdzēt bērniem veiksmīgāk integrēties sabiedrībā, pavadīt laiku kopā ar ģimeni – vecākiem, brāļiem un māsām, iepazīties ar jauniem draugiem.

 

Foto: Lauma Kalniņa.