SPKC speciālisti noliedz informāciju par tīšu iedzīvotāju inficēšanu ar AIDS ārvalstu kinoteātros

Izskanējusi informācija, ka ārzemēs iedzīvotāji kinoteātros, sabiedriskajā transportā u.c. sabiedriskās vietās tiek ļaunprātīgi sadurti ar šļircēm, tādā veidā inficējot ar AIDS. SPKC nav saņēmis informāciju par reāliem inficēšanās gadījumiem šādā veidā ar HIV vai AIDS un speciālisti aicina iedzīvotājus uzticēties tikai oficiāliem informācijas avotiem. 

 Ja kāds Latvijas iedzīvotājs ir cietis no šāda veida vardarbības, obligāti par to jāziņo Valsts policijā, lai sadarbojoties kompetentām institūcijām tiktu novērst sabiedrības apdraudējums.

FOTO: Shutterstock.com

Ja kāds Latvijas iedzīvotājs ir cietis no šāda veida vardarbības, obligāti par to jāziņo Valsts policijā, lai sadarbojoties kompetentām institūcijām tiktu novērst sabiedrības apdraudējums.

 

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti vērš iedzīvotāju uzmanību, ka oficiāli brīdinājumi un patiesa informācija par sabiedrības veselības apdraudējumiem tiek publicēta SPKC mājas lapā www.spkc.gov.lv.  


Līdz ar to, informācija, kas tiek izplatīta portālos par it kā ļaunprātīgu iedzīvotāju inficēšanu ar AIDS nav oficiāli apstiprināta un šīs informācijas avots NAV Slimību profilakses un kontroles centrs.



SPKC atgādina, ka, ja pastāvētu reāls sabiedrības veselības apdraudējums Latvijā vai kādā no citām valstīm ļaunprātīgu u.c. rīcību rezultātā, SPKC par to būtu saņēmis paziņojumu un attiecīgi, sadarbojoties ar citām institūcijām, veiktu nepieciešamos pasākumus, t.sk. sabiedrības informēšanu.  

Reklāma
Reklāma


Ja kāds Latvijas iedzīvotājs ir cietis no šāda veida vardarbības, obligāti par to jāziņo Valsts policijā, lai sadarbojoties kompetentām institūcijām tiktu novērst sabiedrības apdraudējums. Savukārt, ja esat nejauši sadūrušies ar nezināmas izcelsmes šļirci, piemēram, veicot dārza uzkopšanas darbus, līdzi ņemot šļirci un adatu, ar kuru notikusi saduršanās, ieteicams 48 stundu laikā ierasties stacionārā „Latvijas Infektoloģijas centrs” uzņemšanas nodaļā (Rīgā, Linezera ielā 3; tālr.: 67014552), lai speciālisti varētu izvērtēt iespējamo risku inficēties un nepieciešamības gadījumā nozīmētu izmeklēšanu un ārstēšanu.


Atgādinām, ka atbilstoši Krimināllikumā noteiktajam, par personas apzinātu inficēšanu ar HIV vai B vai C hepatīta vīrusu — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.