Slimnīcā satraucas par bērnu lieko svaru un tirgo našķus

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Anda Čakša strostē mātes par nepareiza uztura mācīšanu bērniem, bet viņas pārvaldītās iestādes gaiteņos tikmēr tirgo neveselīgus našķus.

Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša neslēpj: aptaukojušos bērnu skaits ir pieaudzis. “Kāda šeit var būt runa par veselīgu uzturu?” sašutis ir Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Taču iespēju tikt pie neveselīgiem gardumiem bērnu slimnīcas telpās netrūkst.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša neslēpj: aptaukojušos bērnu skaits ir pieaudzis. “Kāda šeit var būt runa par veselīgu uzturu?” sašutis ir Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Taču iespēju tikt pie neveselīgiem gardumiem bērnu slimnīcas telpās netrūkst.

Mediķu konferencē Liekā svara problēmas bērniem Čakša vēstīja: “Vēl pirms pāris gadiem liktos, ka liekā svara problēma bērniem ir tāda ļoti šaura problēma, uz kuru pulcējas daži speciālisti. Tas, ko mēs jau dzirdējām (..), ka aptaukojušos bērnu skaits ir ļoti būtiski pieaudzis. Un to mēs redzam arī mūsu slimnīcā.” 

 

Ceturtajai daļai bērnu liekais svars 
Ceturtajai daļai bērnu Latvijā ir liekā svara problēmas. Turklāt vecumā no 13 līdz 15 gadiem vismaz vienu stundu dienā ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas tikai 17,7% meiteņu un 23% zēnu. Aptaukošanās bērnībā draud ar lielāku priekšlaicīgas nāves un invaliditātes iespēju pieaugušā vecumā. 
Tikmēr Čakša uzteikusi pašas vadītās slimnīcas paveikto: “Ne velti ir izveidota programma, kur māca bērnus pareizam uzturam, pareizam dzīvesveidam, pareizākām kustībām, lai motivētu viņus tālāk rūpēties par savu veselību.” 

 

Pārbauda gribasspēku? 
Interesanti, kas tad ir līdz malām piebāztie našķu automāti slimnīcas gaiteņos – bērnu gribasspēka pārbaudījums? Pa ceļam uz observācijas nodaļu vien atrodami divi krāšņi, neveselīgām uzkodām pildīti skapji, ko rotā uzraksts: Labu apetīti! 
Īpašu sašutumu pauž Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis: “Kā zināms, Latvijas skolās aizliegts tirgot našķus un saldinātos dzērienus, taču Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tas ne tikai nav aizliegts, bet acīmredzot tiek arī čakli stimulēts.” 
Apinis tieši ar šīs slimnīcas kolēģiem kopīgi cīnījies par neveselīgās pārtikas un dzērienu aizliegšanu skolās. Ārstu biedrības prezidents ir neizpratnē par šo situāciju un spriež, ka šādi tiek taupīta nauda uz slimnieku uztura rēķina – gaiteņos piedāvājot našķus. 
“Ir jau saprotams, slimnīcas vadītājai nauda jātaupa – nav ko bērnus par slimnīcas naudu barot. Toties no ietaupītā slimnīcas vadītājai bija iespēja sev uzdāvāt rotaļlietiņu iPhone 6Plus, dzēlīgi izsakās Apinis.

 

Viss atbilstoši likumam 
Bērnu slimnīcas preses sekretāre Romēna Namniece, atbildot uz šiem pārmetumiem, taisnojas, ka neviena norma nav pārkāpta. 
“Slimnīca šīs platības izīrē kompānijām, kas tad noteikumu un likumu robežās izvieto šos automātus. Izīrējot vietu šīm kompānijām, mēs, protams, ņemam vērā faktu, ka esam ārstniecības iestāde un līdzīgi kā skolas, nevaram izvietot neveselīgu pārtiku,” teic Namniece. 
Vai tiešām automātos tirgotā pārtika uzskatāma par veselīgu? “Tajos automātos ievietotas maizītes, kurās piebāzta majonēze, šokolādes batoniņi un visdažādākā veida saldinātie dzērieni. Kāda šeit var būt runa par veselīgu uzturu?” sašutis ir Apinis. 

 

Reklāma
Reklāma

Katra paša izvēle 
Arī slimnīcas vadītāja Čakša apstiprina, ka gaiteņos pieejamā pārtika ne vienmēr ir veselīga, taču – pirkt vai nepirkt – tas ir pašu ziņā. 
“Atsevišķi produkti šajos automātos tik tiešām var tikt uzskatīti par našķiem, taču slimnīca bērniem piedāvā 14 dažādas diētas, balstoties uz viņu veselības stāvokli. Tā ir katra paša izvēle, vai pirkt kaut ko no šiem automātiem, un papildus tam iespēja nopirkt lielā mērā vienmēr atkarīga no vecākiem,” atgādina Čakša. 
Viņa arī pamato, ka šad tad šādi našķi var būt motivējoši: “Retu reizi bērnu palutināt ar kaut ko garšīgu ir labi pat no psiholoģiskā viedokļa. Tas nebūt nav saistīts ar liekā svara problēmu.” 

 

Likums našķus neaizliedz 
Veselības ministrijas preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna apstiprina, ka slimnīcās nekādu normu par ārpus ēdnīcai pieejamās pārtikas veselīgumu nav un ārstniecības iestādes drīkst piepelnīties, izīrējot telpas našķu tirgoņiem. 
“Par visiem papildu servisiem, to piedāvājumiem un saturu katrā ārstniecības iestādē atbildīgs ir tās vadītājs,” teic ministrijas pārstāve, norādot, ka pašlaik noris tikai darbs pie likuma grozījumiem, kas skar pamata diētas ēdienkarti slimnīcās. 

 

Teksts: Edvīns Rakickis

Avots un ekrānuzņēmums: www.kasjauns.lv