Bērnu slimnīcas Vecāku mājai pieci gadi. Vieta, kur vecākiem atgūties, lai dotos pie bērna

Šogad tiek atzīmēta piecu gadu jubileja kopš Vecāku māja vērusi durvis Bērnu slimnīcas mazo pacientu tuviniekiem. Atvilkt elpu, uzvārīt tasi tējas vai ieiet dušā pēc nakts, kas pavadīta pie sava bērna slimības gultas - to visu var izdarīt mierīgā, klusā atmosfērā Vecāku mājā. 

Kā oāze, kurā atgūt spēkus un tad atkal doties pie saviem bērniem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā oāze, kurā atgūt spēkus un tad atkal doties pie saviem bērniem

Pasaulē ir ap 400 vecāku mājas, kas darbojas kā papildus serviss pie bērnu slimnīcām. Baltijā pagaidām vienīgā Vecāku māja ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā.  Piecu gadu laikā Vecāku mājā nakšņojuši un atbalstu saņēmuši vairāk nekā 2000 bērnu tuvinieki. Vidēji katru mēnesi Vecāku mājas telpās apmetas 65 mazo pacientu radinieki, kuri slimnīcā uzturas 3 – 4 dienas. Vislielākais vecāku skaits ir no Daugavpils, Liepājas un Rīgas.  Biežāk te dzīvo vecāki, kuru bērni ārstējas onkoloģijas nodaļā un neonatoloģijas nodaļā, kā arī intensīvās terapijas nodaļā. 
 

Dienas laikā te ir vieta, kur atpūsties, pagatavot maltītes, izmazgāt drēbes, kā arī pašam ieiet dušā. Tas ir bez maksas un šo iespēju var izmantot ikviens bērna tuvinieks vai aprūpētājs, kamēr mazulis atrodas slimnīcā. Par nakšņošanu ir neliels līdzmaksājums - līdz 4 euro par diennakti.

 

 

Tomēr ir arī izņēmumi - trūcīgām un maznodrošinātām personām uzturēšanās Vecāku mājā ir bezmaksas, māmiņām dzemdību atvaļinājumā, daudzbērnu ģimeņu un vienīgajiem vecākiem, bezdarbniekiem, cilvēkiem ar invaliditāti, studentiem un pensionāriem uzturēšanās līdzmaksājums ir 1,40 eur par diennakti.

Kāpēc te paliek arī rīdzinieki? Vecāku mājas vadītāja IlzeJozena stāsta pavisam reālu piemēru - uz slimnīcu  no Rīgas rajona Mežciema vēlu vakarā atvests bērniņš, kuru nācās ievietot reanimācijā. Mammai piedāvāts palikt Vecāku mājā un labi, ka tā. Naktī bērnam steidzami bija jāveic manipulācijas, no vecākiem vajadzējis piekrišsanu. Par laimi, mamma bijusi turpat blakus. 

 

 

 

 Visvairāk Vecāku mājas telpās uzturējušās pacientu mammas – 60%, savukārt gandrīz 32% no tuviniekiem bijuši tēti. Vairāk nekā 100 brīvprātīgie darbinieki un mājā strādājošie speciālisti – psihologs, kapelāns, kā arī sociālais darbinieks un sociālais pedagogs – snieguši palīdzību ģimenēm no visas Latvijas, kā arī ārvalstīm.

Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozena uzsver, ka bērnu atvesoļošanos ietekmē ne tikai medikamenti, ārsti un manipulācijas, bet arī mīļā mamma vai tētis, kas ir blakus un atbalsta savu bērnu grūtā brīdī. Vecāku māja darbojas kā oāze, kurā vecāki var atgūt spēkus un atpūsties, lai atkal celtos un būtu atbalsts savam bērnam ārstniecības un aprūpes procesā.

Reklāma
Reklāma

 

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka Vecāku mājas uzturēšana un apsaimniekošana, parko rūpējas fonds, šo gadu laikā ir bijis vislielākais izaicinājums, jo līdzekļu piesaiste notikusi pēc dažādu atbalstītāju iespējām. „Esam pateicīgi visiem atbalstītājiem, kuri nav lieguši savu palīdzību. Šo piecu gadu laikā vienmēr ir bijusi nedrošības sajūta par to, vai izdosies piesaistīt līdzekļus un mājas durvis varēs būt atvērtas vecākiem, tāpēc īpaši liels prieks ir par to, ka jubilejas gads nācis ar ļoti vērtīgu dāvanu – Vecāku māja ir ieguvusi ilgtermiņa atbalstītāju SIA „Maxima Latvija”,” stāsta Liene Dambiņa, norādot, ka Vecāku mājas ikmēneša izdevumi sasniedz 5000 eiro.