Vecāki vēl var pieteikties uz konferenci "Veselīga un droša skolu vide", kas notiks izstādes "Skola 2015" laikā

Izstādes „Skola 2015” ietvaros Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un starptautiskais sertificēšanas un testēšanas uzņēmums „Inspecta Latvia” organizē konferenci „Veselīga un droša skolu vide”, kas veltīta neveselīgās skolu vides radītajām problēmām Latvijas skolēnu veselībai un sekmēm.

FOTO: Shutterstock.com

 

Konferencē, kas notiks 27. februārī Starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala” no 13.00 – 17.00, prezentēs Latvijas un pasaules pieredzi skolu vides problēmu apzināšanā un risināšanā.
 

LĀB un RSU jau vairākus gadus brīdina valdību, skolu vadību un sabiedrību par satraucošo neveselīgo vidi Latvijas skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Gaisa sastāvs tiešā veidā iespaido cilvēka fiziskās un garīgās spējas, ietekmē smadzeņu darbību, apgrūtinot gan mācību procesu, gan darba ražīgumu. Novērots, ka renovētajās un jaunceltajās ēkās, kurās nav domāts par īpašām ventilācijas sistēmām, bērni kļūst miegaini un viņiem ir grūti koncentrēties. Mediķi atzīst, ka iekštelpu gaisa piesārņojums ir viens no skolēnu slimību cēloņiem. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergologi vairākkārt aicinājuši pārvērtēt pieļaujamās ķīmiskā piesārņojuma normas skolas gaisā.

Diemžēl pārlieku bieži skolā pēc remonta vai jaunu mēbeļu iegādes fenolu un formaldehīdu līmenis daudzkārt pārsniedz pieļaujamo līmeni.


Pieteikties konferences apmeklējumam iespējams Latvijas Ārstu biedrības mājaslapā http://ej.uz/edqo, vai sūtot pieteikšanās e-pastu uz adresi konference@arstubiedriba.lv. Izstādes „Skola 2015”apmeklētājiem ieeja konferencē bez maksas.

 

 

Reklāma
Reklāma

Konferences programma:

 

 

  • „Skolu vide – kāda ir objektīvā situācija? CO2 un citu ķīmisko vielu radītā piesārņojuma līmeņi un sekas veselībai”, Ivars Vanadziņš, RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors.
     
  • „Alerģija un neveselīga vide skolā”, Ieva Cīrule, Latvijas Alergologu asociācijas priekšsēdētāja.
     
  • „Instrukcija bērna lietošanai skolā”, Dzintars Mozgis, Slimību profilakses un kontroles centrs.
     
  • PVO izmēģinājumpētījuma „Skolu iekštelpu gaisa kvalitāte” rezultāti, Solvita Muceniece, Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja.
     
  • „Bērna kustības un sports kā skolu vides būtiska sastāvdaļa”, Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents.
     
  • „Vesels un veselīgs skolēns un skolotājs – svarīgākās veselības un drošības problēmas skolu vidē”, Linda Matisāne, Valsts darba inspekcijas Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja.
     
  • Filma „Vesels un veselīgs skolotājs – katrai dienai, visai dzīvei!” par skolu darba vidi.
     
  • „Tehnisko risinājumu ietekme uz gaisa kvalitāti”, Sandris Liepiņš, vadošais eksperts, Būvju nodaļas vadītājs, Inspecta Latvia.
     
  • "Telpās sastopamas nevēlamas ķīmiskas vielas un to izcelsme”, Mārtiņš Maskavs, Sertificēšanas institūcijas vadītājs, Inspecta Latvia.
     
  • „Skolu telpu mikroklimata problēmas un risinājumi – Somijas pieredze”, Kaspars Staņa, projektu vadītājs, Inspecta Latvia.
     
  • „Iekštelpu gaisa kvalitātes uzraudzība”, Viesturs Zeps, projektu vadītājs, Inspecta Latvia.
     
  • „Siltumenerģijas patēriņa analīze pirmsskolas iestādēs un skolās”, Eriks Krūmiņš, LLU Arhitektūras un būvniecības katedras doktorants.