Pieaug gripas upuru skaits. Aicina saslimušos nedoties uz darbu un sabiedriskām vietām

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo  elpceļu infekcijas monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā pacientu  skaits, kuri vērsās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos bija vidēji 32 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot šo rādītāju ar iepriekšējās nedēļas datiem (6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) var secināt, ka ir sākusies intensīva gripas izplatība un tuvākajā laikā saslimstība ar gripu turpinās pieaugt, skaidro SPKC epidemiologi.

Bērni parasti izdala gripas vīrusu ilgāk nekā pieaugušie!

FOTO: Shutterstock.com

Bērni parasti izdala gripas vīrusu ilgāk nekā pieaugušie!

 

Par gripas gadījumiem aizvadītajā nedēļā ziņojuši gan ģimenes ārsti, gan slimnīcas –  pie ģimenes ārstiem reģistrēti 35 klīniski apstiprināti gripas gadījumi, slimnīcās ar  diagnozi gripa ievietoti 32 pacienti, savukārt ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija slimnīcā ievietoti 5 pacienti.


Gripas gadījumi reģistrēti vairākās Latvijas pilsētās  - Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī. Saņemts  paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu. 

Slimnieks nebija vakcinējies pret gripu. Epidemiologi atgādina, ka gripa ir nopietna  elpceļu infekcija, kas var izraisīt smagas komplikācijas un pat nāves gadījumus.  SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova skaidro, ka šobrīd vairāki rādītāji liecina par  gripas intensitātes pieaugumu un plašāku izplatību. Tādēļ šobrīd gripas profilakses pasākumu ievērošana ir īpaši svarīga. 
 

 

 Iekštelpu gaisā vīruss var saglabāties 2 - 9 stundas, bet apkārtējā vidē uz priekšmetiem vīruss izdzīvo un saglabā infekciozitāti no dažām stundām līdz pat 10 dienām.  

 

Reklāma
Reklāma

Lai novērstu citu cilvēku inficēšanos vai izvairītos no smagas gripas norises,  epidemiologi iesaka sekot līdzi savam veselības stāvoklim, un parādoties pirmajām gripas pazīmēm, doties vai palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu pa  telefonu. Svarīgi būtu sekot arī savu bērnu veselības stāvoklim un neļaut saslimušiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes. 
 

Gripai, atšķirībā no citām elpceļu infekcijām, raksturīgs straujš sākums – stipras galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, nespēks, kaulu „laušanas sajūta”, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus. 

Gripas slimnieks var inficēt citas personas uzreiz pēc simptomu parādīšanās un līdz 5 - 7 dienām no saslimšanas sākuma, kad turpina izdalīt vīrusu lielā daudzumā. Bērni parasti izdala gripas vīrusu ilgāk nekā pieaugušie. Iekštelpu gaisā vīruss var saglabāties 2 - 9 stundas, bet apkārtējā vidē uz priekšmetiem vīruss izdzīvo un saglabā infekciozitāti no dažām stundām līdz pat 10 dienām. Tāpēc svarīgi ir bieži vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu tajās, it īpaši, ja telpā atrodas vai bijis slimnieks.
 

Ne visiem, kuri saslimst ar gripu parādās visi gripas simptomi. Piemēram, dažiem var nebūt augsta temperatūra, bet tas nenozīmē, ka gripa nav tik bīstama, kā citiem, kuriem ir temperatūra. Jebkurā gadījumā, ja parādās kādi no gripas simptomiem, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Ja ģimenes ārsta konsultācija nepieciešama ārpus ģimenes ārsta darba laika, zvani uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni: 66016001 darba dienās no plkst. 17:00 līdz 8:00, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.