2014. gads ģimenēs. Bērni dzima vairāk, laulības saites sēja biežāk

Gadam beidzoties, likumsakarīgi gribas savilkt galus un izdarīt secinājumus, cik ražīgs ir aizvadītais laiks. Lai arī paši pēdējie un svaigākie statistikas dati vēl tikai top un publiski būs pieejami mazliet vēlāk, tomēr jau tagad – janvāra sākumā, var izdarīt dažus secinājumus.

Septembrī Latvijā tika reģistrēti 1 952 jaundzimušie, kas ir par 143 vairāk nekā 2013. gada septembrī.

FOTO: Shutterstock.com

Septembrī Latvijā tika reģistrēti 1 952 jaundzimušie, kas ir par 143 vairāk nekā 2013. gada septembrī.


Pēc pēdējos gados piedzīvotās dzimstības samazinājuma jau otro gadu (2013. un 2014. gads) dzimstības rādītāji stabilizējas. Gribētos gan teikt, ka tie arī aug, tomēr to pagaidām apgalvot nevar, jo decembra datus Centrālā statistikas pārvalde vēl nav publiskojusi.

Bērnu - vairāk
Septembrī Latvijā tika reģistrēti 1 952 jaundzimušie, kas ir par 143 vairāk nekā 2013. gada septembrī. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 16 320 jaundzimušie, un tas ir par 719 mazuļiem vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā periodā. 2014. gada vienpadsmit mēnešos reģistrēti 19 752 jaundzimušie – par 772 mazuļiem jeb 4% vairāk nekā 2013. gada pirmajos vienpadsmit mēnešos. Šā gada novembrī valstī reģistrēts 1 561 jaundzimušais, kas ir par 32 bērniem mazāk nekā 2013. gada novembrī. Vai decembra cipari šo kritumu izlīdzinās?
 

Laulību skaits aug
Latvijā joprojām vērojams noslēgto laulību skaita pieaugums – šā gada vienpadsmit mēnešos noslēgtas 11 647 laulības, kas ir par 916 laulībām jeb gandrīz 9% vairāk nekā 2013. gada vienpadsmit mēnešos. 2014. gada novembrī tika noslēgtas 640 laulības –  par 40 laulībām vairāk nekā šajā mēnesī pirms gada.

Tas iepriecina, jo 2013. gadā Latvijā joprojām bija liels skaits ārlaulībā dzimušo bērnu - 53% pirmo bērnu dzima nereģistrētās attiecībās. (Pērn 53% pirmo bērnu dzimuši ārpus laulības). 2013. gadā Lietuvā laulībā piedzima 70,5% dzimušo, bet Igaunijā – 41,2% (kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienībā). Lielākais laulībā dzimušo īpatsvars 2012. gadā ES valstīs bija Grieķijā – 92,4%).
 

Mūs tomēr paliek mazāk
Provizoriskais iedzīvotāju skaits Latvijā 2014. gada 1. decembrī bija 1 miljons 989,5 tūkstoši. Lai arī mirstība turpina samazināties, dzimstības rādītāji nespēj nodrošināt iedzīvotāju skaita pieaugumu.  Pirms mēneša - 2014. gada 1. oktobrī iedzīvotāju skaits Latvijā bija 1,991 miljons.

2014. gada vienpadsmit mēnešos iedzīvotāju skaits, mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu, samazinājās par  5 967 cilvēkiem (pagājušā gada janvārī – novembrī - par 7 254).

 

Sofiju un Robertu nācija
Ieskatījāmies arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājas lapā, lai pārliecinātos, ka populārāko vārdu tops nav mainījies jau kopš 2011. gada.

Desmit gadu laikā, no 2004.gada līdz 2014.gadam mainījušās tendences vīriešu un  sieviešu vārdu izvēlē, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sagatavotā statistika no Iedzīvotāju reģistra. Interesanti, ka no 2004.gada pieciem populārākajiem sieviešu un vīriešu vārdiem 2014.gada populārāko vārdu sarakstā noturējušies vien personvārdi Roberts un Anna. Desmit gadu laikā vērojama arī populārāko vārdu īpašnieku skaita samazināšanās, kas būtu izskaidrojams ar vārdu izvēles skaita pieaugumu.

2014.gadā pieci populārākie vīriešu vārdi bijuši:
 

  • Roberts (300).  Roberts raksturots kā emocionāls un racionāls, godīgs un gudrs, intelektuāls un arī izteikti romantisks. Attieksme pret visu nopietna, neatzist ārišķības, toties uz sevi skatās no malas ar humoru. Necenšas pielīst, tāpēc Robertam jāsitas cauri dzīvei saviem spēkiem vien.
  • Markuss (215). Pieder pie to vīriešu tipa, ko sievietes pūlī sākumā nepamana. Kad Markusu iepazīst tuvāk,- atklājas viņa pašaizliedzība un neuzmācīgā elegance.
  • Artjoms (211);
  • Ralfs (199); Pirmais tips.Pašapziņas viņam netrūkst. Ir prātīgs un racionāls. Izlaidīgs, jo gan mātes, gan līgavas ir nevarīgas Ralfa šarma priekšā. Grib gūt panākumus. Ir dendijs, kas pielūdz komfortu.Otrais tips.Šis Ralfs ir fantasts un radoša personība. Vientuļš savā iekšējā drūzmainībā.
  • Gustavs (195). Nelokāms savā raksturā. Tāpēc nepakļaujas svešai ietekmei. Saglabā vēsu prātu arī ekstremālā situācijā.

Pirms desmit gadiem populārāko vīriešu vārdu topā bija Daniels, Maksims,  Artūrs,  Aleksandrs un Roberts.


2014.gadā pieci populārākie sieviešu vārdi bija:

  • Sofija (299); Par sevi parliecināta, necieš, ja kāds oponē viņas priekšstatiem vai iedomām. Taču izjūtas mainās ar tādu ātrumu kā filmā, kad kinokadri slīd bez mitas. Te var būt ļauna un naidīga, te izplūst nožēlā par savu nesavaldību.
  • Emīlija (256); Pirmais tips. Viņas pasaule ir gaiša, un liekas, ka Emīlija dzīvo dzidrā telpā, kur iespīd draudzības un mīlestības saule. Rūpīgums vērojams it visur: mājas atmosfēras radīšanā, prasmē uzvesties sabiedrībā; taisnīguma un godprātības apvienojums Emīliju dara pievilcīgu. Viņa nav dumpiniece, bet ir vienotības veicinātāja. Emīlijai ir neizmērojama savas zemes mīlestība, un īsts tikums viņai nav veidots prātā, tas ir asinīs. Otrais tips. Utilitāro vērtību sargātāja, mantkārīga, paskopa.
  • Alise (219); Viltība un drosme, aprēķins un trakulība- viss tā samudžinājies Alisē, ka viņa pati to nevar atšķetināt. Alise vispirms ir ierauta darbībā un azartā. Nav viņai laika filozofiskām pārdomām.
  • Anna (207); Aizrautīgas dabas būtne ar pavēlnieces īpašībām. Piemīt īpašs vērienīgums. Mīlestībā saskata vienīgo mērķi. Ja sirdī iezogas tukšums, Anna to iznīdē ar nežēlīgu darbu. Nonākot aci pret aci ar zaudētu mīlestību, uzvar izaicinājums: mani tu nepieveiksi!
  • Marta (202).Viņas asā uztvere un aizvainojošā atklātība sanikno ne vienu vien. Iedabā kontrasti- skarbums un negaidīts maigums. Vēlēšanās krāt un tikpat viegli iztērēt. Neatkarību prot savienot ar cieņu. Ir laba stila izjūta. Vēlas, lai viņas darbs tiktu atzīts. Prot radīt sev patīkamu dzīves filozofiju.
Reklāma
Reklāma


2004.gadā populārāko sieviešu vārdu topā iekļuva Anastasija, Viktorija, Laura, Anna un  Samanta. Savukārt vārds Marta piecu populārāko sieviešu vārdu  sarakstā pirmo reizi iekļuvis 2005.gadā, tad pazudis, bet 2013.gadā atgriezies un ieņēmis 2.vietu, savukārt 2014.gadā tas ieņem piekto vietu. Piecu populārāko sieviešu vārdu sarakstā pēdējos gados ir pamanāms nemainīgs līderis – 2014.gada populārākais vārds Sofija līdera pozīcijā noturējies jau no 2010.gada.

Vieni no Latvijas raksturīgākajiem personvārdiem Līga un Jānis desmit  gadu laikā ne reizi nav iekļuvuši piecu populārāko vārdu sarakstā

Interesanti, ka vieni no Latvijas raksturīgākajiem personvārdiem Līga un Jānis desmit  gadu laikā ne reizi nav iekļuvuši piecu populārāko vārdu sarakstā, tomēr jāpiebilst, ka 2014.gadā vārds Jānis izvēlēts 154 reizes, savukārt Līga 25.


Ko izvēlas citur pasaulē

Sekojot pasaules tendencēm, noskaidrojām, ka pasaulē 2014. gadā angļu valodā runājošajā pasaules daļā populārākie bērnu vārdi bija šādi.

Zēniem – Laiems,  Noa (Latvijā – 21 šī vārda nēsātājas) , Etans (Latvijā – 1), Meisons (Latvijā – 2) un Logans (Latvijā – 1). Meiteņu popularākie vārdi ir Emma (Latvijā – 670), Olīvija (Latvijā – 170), Sofija (Latvijā - 3938 ), Ava (4) jeb Ieva (9292) un Izabella (298). Tiesa, Londonā 2014. gadā zēniem visbiežāk likts vārds Muhameds.

Krieviski runājošajā pasaules daļā topā ir šādi meiteņu vārdi -  Sofja, Marija, Anastasija, Anna un Darija. Zēniem - Artjoms, Aleksandrs, Maksims, Ivans un Mihails.



Vārdu skaidrojumi no vieni no Gunāra Treimaņa persnovārdu datu bāzes. Izmantota informācija no Centrālās statistikas pārvaldes, Pilsonības un migrācijas datu pārvaldes, mājas lapām babycentres.com.