Rīgas Zoodārzs rādīs tiešraides no tīģerēnu Tora un Odina bērnistabas

2014. gada 27. novembrī pulksten 11.00 pie zoodārza Tīģeru mītnes svinīgos apstākļos, svarīgām amatpersonām klātesot, tiks ieslēgtas interneta tiešraides  kameras, ar kuru palīdzību turpmāk Lattelecom un Rīgas zoodārza mājas lapās katram būs  iespēja vērot divu šī gada 13. augustā dzimušo Amūras tīģerēnu Tora un Odina ikdienas  pastaigas un rotaļas. 

Publicitātes foto.  Tīģerēniem tikuši dievišķi vārdi. Tors – senskandināvu  mitoloģijā ir pērkona un auglības dievs, bet Odins – pats augstākais skandināvu dievs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Tīģerēniem tikuši dievišķi vārdi. Tors – senskandināvu mitoloģijā ir pērkona un auglības dievs, bet Odins – pats augstākais skandināvu dievs.

 

14. novembrī veiksmīgi pārcietuši obligāto vakcināciju, abi, jau gandrīz pudu smagie (Odins – 13 kg,  Tors – 16 kg) svītrainie kaķēni vērīgā mātes uzraudzībā, nu ik dienu no plkst. 10.00-13.00 var droši  atrādīties plašākai auditorijai un, pateicoties Lattelecom tehniskajām iespējām, viņu, pagaidām  mierīgās, bet vēlāk noteikti trakulīgās rotaļas būs vērojamas tiešraidē Rīgas zoodārza un Lattelecom  mājaslapās. 

 

 

Vairāk nekā 3 mēnešus zoodārza darbinieki nepubliskoja priecīgo notikumu un ar bažām sekoja  tīģerēnu attīstībai, kā arī viņu mātes Katrīnas uzvedībai. Savus pirmos, 2011. gada jūlijā dzimušos,  mazuļus netipiski nervozā un tramīgā tīģeriene, satraukusies par ielas un tramvaja trokšņiem, barot  atteicās un tādēļ vienīgo izdzīvojušo tīģerēnu Klifu Grantu veiksmīgi izaudzināja zoodārza dzīvnieku  kopējas. Pateicoties Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstam, pavasarī starp ielu  un tīģeru  mītni tika uzbūvēta īpaša, troksni slāpējoša aizsargsiena, un nu Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs  var lepoties ar sekmīgu līdzdalību pasaulē globāli apdraudētas sugas – Amūras tīģera starptautiskajā  saglabāšanas programmā!
 

Reklāma
Reklāma

Amūras tīģeru EEP (Apdraudēto sugu saglabāšanas Eiropas programma) izveidota ar mērķi saglabāt  ģenētiski pilnvērtīgu Amūras tīģeru nebrīves populāciju. Savvaļā atlicis vien mazāk kā 500 šīs pasugas  dižkaķu, kas ir pat mazāk, nekā pasaules zoodārzos. Suga izzūd pateicoties malu medībām un mežu  izciršanai Krievijas Tālajos austrumos un Ķīnā. Kopumā programmā piedalās 88 Eiropas zooloģiskie  dārzi, kuru kolekcijās ir 232 tīģeri. Diemžēl ne visi dzīvnieki ir vērtīgi vairošanai. Mums ir prieks, ka  Rīgas zoodārza tīģerpāris „ģenētiskās vērtības rangā” ir ļoti augstu – Katrīna 8. vietā starp mātītēm, bet  Pans Janeks – puišu konkurencē ieņem 27. vietu. Tas nozīmē, ka viņu pēcnācēji ir ļoti vēlami un to  piedzimšana – būtisks ieguldījums sugas saglabāšanas programmas realizācijā.  Amūras tīģeriene Katrīna ir dzimusi Maskavas zoodārzā 2007. gada jūlijā, savukārt Janeks (Pans  Janeks) dzimis Nirnbergā (Vācija) un pēc vairāku gadu dzīves Krakovas zoodārzā, Rīgā ieradās 2013. gada decembrī. 
 

2014. gada 13. augustā dzimušajiem tīģerēniem tikuši stipri un dievišķi vārdi. Tors – senskandināvu  mitoloģijā ir pērkona un auglības dievs, bet Odins – pats augstākais skandināvu dievs jeb dievu  valdnieks (arī kara dievs). Tors ir prāvāks un ņiprāks – 14. novembrī svēra 15,2 kg. Odina svars  ir par gandrīz 2 kg mazāks. Līdzās mātes pienam, gaļu abi svītrainie kaķēni ēd jau kopš 6 nedēļu  vecuma. Pagaidām māte vēl drudžaini sargā mazuļus no trokšņa un burzmas. Bez tam tīģerbērni ātri  arī nogurst un tāpēc to pastaigas un rotaļas lielajā aplokā ilgs ne vairāk kā 2-3 stundas (aptuveni  no plkst. 10.00-13.00), pie nosacījuma, ka tīģermāte nesaskatīs draudus mazuļu drošībai.  Tomēr, ņemot vērā, ka Amūras tīģeri nebaidās sniega un sala, Interneta tiešraidē Lattelecom  www.lattelecom.tv/tigeri un Rīgas zoodārza www.rigazoo.lv mājaslapā vērojamās tīģerēnu  rotaļas kļūs jo dienas jo aktīvākas un pārdrošākas. Savukārt pēcpusdienās tīģeru laukums nebūs  tukšs, jo tad pastaigāsies tīģertēvs Pans Janeks.