Bērnu iecienītā rotaļlieta - gumijas cilpas, atzītas par drošām

Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārbaudītie elastīgo gumijas cilpu "Loom Bands" modeļi, kas šobrīd ir viena no visiecienītākajām mazu meiteņu rotaļlietām, ir atbilstoši drošības prasībām, ziņo PTAC.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Vairāki ārvalstu mediji, tai saitā BBC, jau vasaras beigās ziņoja par iespējamo kaitīgo vielu klātbūtni šajā bērnu rotaļlietā, ko sauc arī par aužamajām cilpām. Kancerogēnās vielas ftalāti atsevišķos preču paraugos daudzkārt pārsniedza ES pieļaujamo normu.
 

Ņemot vērā gumijas cilpu "Loom Bands" rotu veidošanas lielo popularitāti bērnu vidū, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu bažas par šo preču drošumu, PTAC oktobra beigās izņēma trīs šo preču paraugus testēšanai. Ekspertīzes rezultāti liecina, ka testētie paraugi ir droši. PTAC ir izņēmis arī vienu piekariņu modeli, kuram testēšana vēl nav pabeigta.

PTAC izņēma testēšanai trīs veidu preču praugus - krāsainajiem gredzeniem "Loom Bands Colorful", rotu veidošanas komplektam "Loom bands XXL" un rotu veidošanas komplektam "Loom Bands Uni".

Ekspertīzes rezultātā neatbilstības drošuma prasībām attiecībā uz pieļaujamo ftalātu koncentrāciju netika konstatētas. Testētie paraugi apskatāmi šeit.

Reklāma
Reklāma


Eiropas Savienības ātrās ziņošanas sistēmas par bīstamajām precēm (RAPEX) ietvaros saņemta informācija par četriem gumijas cilpu "Loom Band" piekariņu modeļiem, kuru sastāvā konstatētais ftalātu daudzums pārsniedz pieļaujamo.


PTAC norāda, ka gumijas cilpas un to piekariņi ir rotaļlietas, kuru atbilstība ražotājam ir jānovērtē, to apliecinot ar CE zīmi. Centrs aicina patērētājus pievērst tam uzmanību un izvēlēties atbilstošas preces.