Rīgā jauniešus aicina piedalīties Karjeras nedēļā un iekāpt "karjeras kurpēs"

Jauniešiem Rīgā pietrūkst zināšanu par pašizvērtējuma veikšanu, secināts Valsts  izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktajā aptaujā. Lai aicinātu jauniešus  apzināties, ka karjeras izvēle jāsāk ar savu interešu, personības, prasmju un zināšanu  izpēti, no 13. līdz 17. oktobrim 15 Latvijas pilsētās un novados VIAA organizē Karjeras dienas.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

 

Aptaujā 14 līdz 19 gadus veciem jauniešiem bija jānosauc faktori, kuri, viņuprāt, ir būtiski  karjeras izvēlē; jāatklāj, vai viņi ir vērsušies pēc palīdzības pie karjeras konsultanta; kā arī,  vai jaunieši ir veikuši pašizvērtējumu, plānojot savu karjeru. Lai arī lielākā daļa jauniešu  norāda, ka, izvēloties profesiju, vissvarīgākais ir izvērtēt sevi un tikai tad izvēlēties karjeras  virzienu, tikai 47% jauniešu norāda, ka ir noskaidrojuši profesijas, kuras vislabāk atbilst viņu  interesēm, rakstura īpašībām, spējām un prasmēm.
 

Tikai 16% jauniešu Rīgā ir tikušies  ar karjeras konsultantu, lai gan vairāk nekā puse, jeb 55% atzīst, ka vērstos pie speciālista, ja  šādas konsultācijas būtu pieejamas.  „Profesionāli kvalificētu speciālistu trūkums ir aktuāla problēma nacionālā līmenī, tomēr īpaši  to izjūtam Rīgā, jo šeit tomēr koncentrējas liela daļa Latvijas iedzīvotāju. Pieprasījums pēc  karjeras konsultantiem Rīgas skolās ir lielāks, nekā iespējas šīs konsultācijas nodrošināt,”  skaidro Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskā centra Profesionālās pilnveides nodaļas  galvenā speciāliste, Karjeras nedēļas Rīgā koordinatore Kitija Čipāne.
 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc Karjeras nedēļas organizatori Rīgā aicina doties mācību ekskursijās, apmeklēt  informatīvos pasākumus augstskolās, karjeras konsultācijas, kā arī piedalīties konkursos  un radošajās darbnīcās. Pasākumi tiek organizēti, lai jaunieši labāk saprastu, kam jāpievērš  uzmanība, izvēloties studiju virzienu, un kādas iespējas tas var pavērt darba tirgū. Detalizēta pasākumu programma 15 Latvijas pilsētās un novados pieejama vietnēs:  www.viaa.gov.lv/karjerasnedela un www.draugiem.lv/viaa.  

Karjeras veidošanas personības tipa noskaidrošanai ir  iespēja izspēlēt digitālu spēli „Kāds tipiņš Tu esi?” portālā Draugiem.lv.