13 gadus veca tīne trenējas pirmajam lidojumam uz Marsu

Iespējams, ka jau zināms, kas būs pirmais cilvēks uz Marsa. Šodien vienai no reālākajiem kosmiskās misijas kandidātiem ir 13 gadus vecā amerikāniete  Alīsija Kārsone. 

Foto: ekrānšāviņš no BBC.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ekrānšāviņš no BBC.com

“ Es gribu doties uz šo sarkano planētu, jo tur vēl neviens un nekad nav bijis. Es gribu spert pirmos soļus,” stāsta Alīsija. To, ka viņa būs astronaute, meitene izlēja jau 9 gadu vecumā. Šo 4 gadu laikā viņa aktīvi piedalījusies NASA rīkotajās nometnēs, kurās sagatavo sevi iespējamajam lidojumam. Skolā meitene apgūst franču, spāņu, vācu un ķīniešu valodu, pastiprināti mācās matemātiku,  ievēro īpaši veselīgu dzīvesveidu un sporto vairāk nekā viņas vienaudži.

Nākotnē Alīsija plāno studēt NASA Kosmisko lidojumu akadēmijā un Kembridžā. Jau tagad tīne piedalās dažādās NASA rīkotās paneļdiskusijās par iespējamo misiju uz Marsu.


“Lai es neaizmirstu, ka esmu arī bērns, sestdienās es spēlēju klavieres un dažreiz uzspēlēju futbolu,” tā Alīsija. Meitenes apņēmība ir ļoti pārliecinoša, jo arī viņas ģimene atbalsta viņu šajā ceļā. Tēvs gatavo īpašas ēdienreizes, kas satur daudz vaigu dārzeņu un svaigi spiestas sulas. “ Mēs esam pārrunājuši, ka ceļojums uz Marsu visdrīzāk nozīmēs to, ka mēs vairs nekad neredzēsimies, bet ja meitas sapnis ir tik liels, mēs viņu atbalstīsim.”

ASV plāno palaist kosmisko kuģi uz Marsu 2033. gadā. Programmas vadītājs uzskata, ka pēc 20 gadiem Alīsija būs vispiemērotākais kandidāts šai misijai. 

Reklāma
Reklāma