Šonedēļ bērni un jaunieši īpašā akcijā aicināti ziņot par seksuālo vardarbību

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 arī šogad no 26. maija līdz 1. jūnijam rīkos informatīvo akciju „Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!". Akcijas mērķis ir cīnīties pret seksuālo vardarbību un palīdzēt tās atpazīšanā, kā arī seku mazināšanā.
Seksuālās vardarbības upuri nereti noliedz notikušās vardarbības aktu, kā arī atsakās no palīdzības.

FOTO: Marika Eglīte

Seksuālās vardarbības upuri nereti noliedz notikušās vardarbības aktu, kā arī atsakās no palīdzības.

 

Akcijas laikā ikvienam ir iespēja zvanīt uz tālruni 116111 un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju.

 

„Skatot aizvadītā gada akcijas rezultātus, var secināt, ka seksuālā vardarbība ir viena no pašām smagākajām tēmām, par ko cietušie bieži vien atsakās runāt vai arī mēdz mainīt iepriekš sniegto informāciju. Tieši tāpat seksuālās vardarbības upuri nereti noliedz notikušās vardarbības aktu, kā arī atsakās no palīdzības," norāda VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

 

Iepriekšējā gadā notikušās kampaņas laikā Uzticības tālrunis 116111 atbildēja 3098 zvaniem un sniedza 710 psiholoģiskās konsultācijas. 149 gadījumos sniegtas psiholoģiskās konsultācijas vardarbības gadījumos. No tiem 91 gadījumā Uzticības tālruņa speciālisti sniedza palīdzību un atbalstu emocionālas vardarbības, 19 gadījumos - seksuālas, bet 26 gadījumos - fiziskas vardarbības upuriem. 7 gadījumos saņemtā informācija par vardarbību ģimenē vai skolā tika nodota bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem, sociālajam dienestam vai bāriņtiesai tālāku darbību veikšanai.

 

Sarežģītākie akcijas laikā izskatītie jautājumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālo vardarbību ģimenē, fizisku un emocionālu vardarbību no vecāku puses, bērnu pamešanu novārtā ģimenē, kā arī vecāku problēmām ar alkoholu.

 

Reklāma
Reklāma

Kampaņas gaitā ir sagatavoti arī informatīvie materiāli - komikss un informācijas lapa, kā arī īpaša sadaļa VBTAI interneta vietnē, kur var iegūt detalizētāku informāciju par seksuālas vardarbības atpazīšanu, pazīmēm, sekām un atbildību: http://www.bti.gov.lv/lat/uzticibas_talrunis/pretvardarbibas_kampana/

 

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

 

Uzticības tālrunim var zvanīt:

darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 23.00,

sestdienās no 8.00 līdz 22.00,

svētdienās no 10.00 līdz 22.00.