"Mums laikam dzīviem zārku taisa," - pārdevējas par apstākļiem un darbu Maximā

Zolitūdes "Maximas" pārdevēju sniegtās liecības TV3 raidījumam "Nekā personīga" šodien daudziem liek sev apsolīties - veikalos "Maxima" vairs nekad neiepirkšos! Tas ir necilvēcīgi, kā šī veikalu tīkla vadība izturas pret cilvēkiem. 
 „Mūsu Ņina, kas gāja bojā, viņa pa dienu tika tikai divas reizes uz tualeti vai ko iekost, viņa bija labsirdīga, laba... Foto no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Mūsu Ņina, kas gāja bojā, viņa pa dienu tika tikai divas reizes uz tualeti vai ko iekost, viņa bija labsirdīga, laba..." Foto no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

 

Svētdienas vakarā, skatoties raidījumu "Nekā personīga", asaras visticamāk bira ne tikai man. Jo īpaši, dzirdot žurnālistes Oditas Krenbergas lasītās Zolitūdes "Maximas" darbinieku sniegtās liecības (darbinieces lūdza ļaut palikt anonīmām, jo baidās no vadības represijām).

 

Veikala „Maxima” darbinieku sniegtās liecības pēc traģēdijas vēsta, ka telpas Priedaines ielā 20 bijušas ekspluatācijai neatbilstošā stāvoklī. Tās regulāri applūdušas, un, iespējams, tas noticis tieši uz jumta veikto remontdarbu dēļ, svētdien ziņoja TV3 raidījums „Nekā personīga”.

 

Darbinieki jau sen pamanījuši, ka ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī. Kad šo būvi cēla, vairāki tagadējie „Maxima” darbinieki strādājuši citā veikalā, kurā nākuši iepirkties celtnieki, kas strādāja šajā objektā. Viņi stāstījuši, ka „tur viss ir saplaisājis”, ka pamati jānostiprina no jauna. Kad būvēta otrā kārta, ēkā bijušas plaisas, bijuši uzstādīti balsti, ēka cietusi no ūdens. 

 

„Mūsu ģērbtuvēs visu laiku krājās ūdens. Mums visa noliktava pludoja. Kabinetus aizlēja, preces sabojāja. Mums visu laiku lija ūdens. Viņi nesaprata, no kurienes tas ūdens. Kā lietus gāž, tā mums ūdens noliktavā. Noliktavā stāvēja stutes. Meitenes baidījās uz tualeti iet. Viņi tikai atnāk un paskatās - nekas tur nekrīt - kaut ko palaboja un viss. Noņēma stutes un pateica, ka viss kārtībā.” Kad sāka uz jumta vest zemi, veikala darbinieki teikuši: „Mums laikam dzīviem zārku taisa”. 

Ja kādreiz kasēs strādājošajiem palika slikti, darbinieki turpat vēma, jo viņus nelaiž ārā - nav, kas strādā.


Veikala darbinieces "Nekā personīga" neslēpa, ka signalizācija regulāri atskanējusi jau mēnesi, dažreiz pat katru dienu. Divu nedēļu laikā pircēji tika evakuēti tikai vienu reizi. Darbinieki neslēpj, ka veikalam vienmēr primārā bijusi peļņa, tāpēc cilvēkiem bija jāpaliek savās vietās un jāstrādā. 

Reklāma
Reklāma

 

Kāda no veikala darbiniecēm stāsta par savu bojāgājušo kolēģi: „Mūsu Ņina, kas gāja bojā, viņa pa dienu tika tikai divas reizes uz tualeti vai ko iekost, viņa bija labsirdīga, laba... Laida jaunās meitenes uzpīpēt... Strādājām pa piecām stundām, neizejot ārā... Ja kādreiz kasēs strādājošajiem palika slikti, darbinieki turpat vēma, jo viņus nelaiž ārā - nav, kas strādā.” 

 

54 traģēdijā bojāgājušo vidū ir arī pieci veikala „Maxima” darbinieki. 

 

Kasieris, kuru no drupām naktī uz piektdienu izcēla kā pagaidām pēdējo dzīvo cilvēku, pēc veiktajām operācijām ļoti smagā stāvoklī arvien atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. 

Puisim veiktas vairākas operācijas, pieslēgta arī mākslīgā niere. Viņam priekšā ļoti ilga un sarezģīta ārstēšanās. Šobrīd ārsti ir gandarīti, ka izdevies samazināt tūsku, tomēr pacienta stāvoklis arvien ir ļoti smags. 

 

Izmantota informācija no TV3 raidījuma "Nekā personīga" un portāla www.kasjauns.lv