Satriecoša statistika: 104 tūkstošus bērnu Latvijā audzina mātes vienas pašas

Latvijā precēta pāra ģimenē dzīvo 48% bērnu, bet vientuļas mātes ģimenē - 30%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākais izdevums "Bērni Latvijā".
Dominējošais vecāku un bērnu ģimeņu tips ir pāra ģimene, jo tajās dzīvo gandrīz puse bērnu, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Fotoattēlam ir ilustratīvs raksturs.

FOTO: Marika Eglīte

Dominējošais vecāku un bērnu ģimeņu tips ir pāra ģimene, jo tajās dzīvo gandrīz puse bērnu, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Fotoattēlam ir ilustratīvs raksturs.

 

Dominējošais vecāku un bērnu ģimeņu tips ir pāra ģimene, jo tajās dzīvo gandrīz puse bērnu, kas ir jaunāki par 18 gadiem - 166,9 tūkstoši jeb 48,9%.

 

2011.gada tautas skaitīšanā iegūtie dati liecina, ka Latvijā bija 232,7 tūkstoši ģimeņu ar bērniem. Papildus tam divi tūkstoši bērnu atradās sociālajās iestādēs.

 Vientuļa tēva ģimenē dzīvo 14,9 tūkstoši bērnu jeb 4,4% no kopējā bērnu skaita līdz 18 gadiem.


Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem vientuļas mātes ģimenē Latvijā dzīvo 104 tūkstoši bērnu jeb 30,5%, kopdzīves partneru ģimenē dzīvo 55,1 tūkstotis bērnu jeb 16,2%, bet vientuļa tēva ģimenē - 14,9 tūkstoši bērnu jeb 4,4% no kopējā bērnu skaita līdz 18 gadiem.

 

Katrs trešais bērns Latvijā dzīvo nepilnā ģimenē, kas nozīmē arī lielāku ievainojamību no ekonomikas viedokļa, piemēram, lielāku nabadzības risku, norāda speciālisti.

Reklāma
Reklāma

 

Dati liecina, ka precētu pāru ģimenēs bija lielāks otro un trešo bērnu īpatsvars. Taču vienlaikus atzīts, ka Latvijā veidojas situācija, kad ģimeņu, kuras veido vientuļā māte ar vienu bērnu, tuvojas to ģimeņu skaitam ar vienu bērnu, kuri aug precētu pāru ģimenēs.

 

Statistika apkopota, ņemot vērā tautas skaitīšanas datus 2011.gadā.

 

Avots: www.kasjauns.lv