Konferencē spriedīs par latviskās izglītības iespējām diasporā

30.jūnijā un 1.jūlijā jau trešo reizi norisināsies konference "Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai", kurā plānotas diskusijas par latviskās izglītības iespējām mītnes zemēs, ārpusskolas izglītību, kultūras aktivitātēm, sadarbību starp Latvijā un ārzemēs dzīvojošajiem jauniešiem.                           

Konferencē runās par latviskās izglītības iespējām ārvalstīs. Pērn ārpus Latvijas bija reģistrētas teju 100 latviešu skolas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Konferencē runās par latviskās izglītības iespējām ārvalstīs. Pērn ārpus Latvijas bija reģistrētas teju 100 latviešu skolas.

Konferenci organizē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Kultūras un ārlietu ministrijas,  Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija, Pasaules brīvo latviešu apvienība un Eiropas latviešu apvienība. Konferencē plānotas diskusijas darba grupās, kurās daudzpusīgi tiks apskatīti dažādi temati, kas saistīti ar latviskās izglītības iespējām disporā.

 

Kopumā ārzemēs 2012. gadā ir reģistrētas 97 latviešu skolas. Salīdzinājumam - 2011.gadā ārvalstīs darbojās 74 skolas, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja IZM.


2012.gadā Latviešu valodas aģentūra ir izvirzījusi IZM apbalvošanai 37 diasporas izglītības darbiniekus, kuriem tika pasniegti IZM Atzinības raksti. Par izcilām sekmēm latviešu nedēļas nogales skolās 2013.gadā ar IZM Pateicības rakstiem kopā apbalvoti 327 skolēni.

 

Reklāma
Reklāma

2013.gadā no IZM valsts budžeta programmas saņems 36 diasporas nedēļas nogales skolas Eiropā, ASV, Austrālijā un Kanādā. Tāpat ar aģentūras finansiālu atbalstu tiek nodrošināta latviešu valodas apguve septiņās vietās Krievijā.

 

30.jūnijā notiks konferences atklāšana, savukārt 1.jūlijā plkst.9, Saeimas Sarkanajā zālē sāksies konferences darba sesija. Konferences dalībnieki, kuru vidū būs gan trimdas latvieši, gan nesenās emigrācijas pārstāvji, runās par nepieciešamo atbalstu ārzemēs dzīvojošo latviešu identitātes saglabāšanai, saišu uzturēšanai un stiprināšanai ar Latviju.

 

Konference "Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai" ir iekļauta Eiropas Pilsoņu gada pasākumu plānā, jo tajā apskatāmo jautājumu loks sasaucas ar Eiropas Pilsoņu gada tēmu "Iekļaujoša pilsonība visiem Eiropas Savienības teritorijā dzīvojošajiem". Konferences darbā piedalīsies Saeimas, ministriju, pašvaldību un citu valsts institūciju, sabiedrisko organizāciju, uzņēmēju, ārzemēs dzīvojošo latviešu organizāciju un mediju pārstāvji.