Vasaras baisā aktualitāte: visbiežāk mazi bērni slīkst piemājas dīķos

2013.gada peldēšanas sezona ir sākusies ar dramatiskiem gadījumiem, kuros bojā gājuši gan pieaugušie, gan bērni. Kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dati, mazie bērni līdz sešu gadu vecumam visbiežāk noslīkst tieši piemājas dīķos, kad pieaugušie uz neilgu laika sprīdi ir novērsuši uzmanību.

Jūrā noslīkušo ir daudz mazāk, nekā piemājas dīķos, ezeros un upēs.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Jūrā noslīkušo ir daudz mazāk, nekā piemājas dīķos, ezeros un upēs.

Neapdomīgiem peldētājiem visbīstamākie - piemājas dīķi, upes un ezeri

NMPD izsaukumu apkopums liecina, ka visbiežāk slīkšanas gadījumi notiek piemājas dīķos vai upēs un ezeros, kuros neapdomīgas vai neuzmanīgas rīcības rezultātā bojā iet pieaugušie.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) datiem, šogad no ūdens tilpnēm ir izcelti jau 34 noslīkušie. Apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company" SE pēc apkopotajiem slīkšanas gadījumu datiem ir identificējusi, ka viens no biežākajiem slīkšanas iemesliem ir peldēšana alkohola reibumā. Tiek saņemti arī atlīdzību pieteikumi par slīkšanas gadījumiem, kad viena vai vairākas personas ir devušās makšķerēt, laiva ir apgāzusies, bet kāda no laivā esošajām personām ir gājusi bojā.

Kompānijas SE Personu apdrošināšanas departamenta direktore Jekaterina Radzinska norāda, ka NMPD 2012.gadā laika periodā no 1.aprīļa līdz 1.novembrim bija reģistrējuši 41 noslīkšanas gadījumu. Pēc VUGD datiem šogad jau ir 34 slīkušo, bet tikai jūnijā tie ir 12.

Situācija ir dramatiska, kas liecina, ka ir nepieciešams pastiprinātā režīmā izglītot sabiedrību par drošību, atpūšoties pie ūdens, uzsver J.Radzinska.

Nekādā gadījumā nedrīkst peldēties alkohola reibumā, lēkt nepazīstamā ūdens tilpnē, īpaši uz galvas, kā rezultātā var gūt smagas traumas, kļūt par invalīdu vai lēciens var beigties pat ar nāvi.

Reklāma
Reklāma

Tāpat ir jāatgādina vecākiem, ka bērniem nepieciešama pastiprināta un nenovērsta uzmanība, kad viņi spēlējas ūdens tuvumā. Jo kā rāda NMPD mediķu izsaukumu pieredze, traģēdija var notikt dažu minūšu laikā, kamēr pieaugušais ir, piemēram, iegājis mājā paņemt kādu lietu vai nodevies darbiem.

Šogad BTA vēl nav saņēmusi nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par slīkšanas gadījumiem, taču pieteiktas vairākas traumas, kas gūtas uz ūdens, tostarp, nodarbojoties ar ūdenssportu - veikbordu, kas kļūst arvien populārāks jauniešu vidū.

2012.gada laikā BTA ir saņēmis piecus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par slīkšanas gadījumiem. Trīs no klientiem noslīkuši dīķī, vienā no šiem gadījumiem persona noslīka, ejot izņemt tīklus. Atlīdzībā par šo gadījumu tika izmaksāti 5000 lati. Savukārt citā negadījumā peldētājam asinīs tika konstatēts liels alkohola daudzums.

Parasti gadījumos, kad cietušajai personai tiek konstatēta alkohola klātbūtne asinīs, apdrošināšanas atlīdzība netiek izmaksāta. Taču šajā gadījumā tika nolemts neatstāt cietušā ģimeni bez materiālā atbalsta un BTA izmaksāja kompromisa atlīdzību. Izmaksu par letāliem negadījumiem ietekmē klienta izvēlētais nelaimes gadījumu apdrošināšanas segums, t.i., summa ir atkarīga no tā, ko klients pats ir izvēlējies, noslēdzot apdrošināšanas līgumu.