Turpinās ziedojumu vākšana glābējsilītēm; meklē piemērotāko pilsētu Zemgalē

 

Šopavasar Valmierā plānots atklāt glābējsilīti un raudzīties, kurā Zemgales pilsētā ieviest šī reģiona "Baby Box". Pateicoties Latvijas Bērnu fondam,arī šogad līdz 1.martam visā Latvijā notiek īpaša ziedojumu vākšanas kampaņa projektam "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai".

Foto iesūtīja Evija Eglīte. Šim bēbītim nav nekādas saistības ar raksta saturu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtīja Evija Eglīte. Šim bēbītim nav nekādas saistības ar raksta saturu.

 

 

 

Latvijā patlaban ir 6 glābējsilītes jeb īpašas vietas bērna dzīvībai. Tās devušas iespēju atstātajiem mazuļiem uzsākt jaunu dzīvi, nonākot mīlošās ģimenēs, kuras savu bērniņu ilgi gaidījušas.

 

Latvijas Bērnu fonds ir projekta atbalsts jau no pašiem pirmsākumiem, kad diemžēl nācās secināt, ka Latvijā ir nepieciešama vieta, kur vecāki var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Sadarbības pamatā ir vienošanās, ka vismaz viena glābējsilīte nepieciešama katrā Latvijas reģionā. 

 

Andris Bērziņš, Latvijas Bērnu fonda vadītājs: "Glābējsilītes ir iespēja bērnam ne tikai dzīvot, tā ir iespēja dzīvot pilnvērtīgi. Tā ir cerība uz nākotni, ģimeni. Šie bērni ir pelnījuši šādu iespēju, jaunu ceļa sākumu. Tādēļ pateicamies ikvienam, kas līdzdarbojas glābējsilīšu izveidošanā Latvijā - gan projekta īstenotājiem, gan ziedotājiem un atbalstītājiem. Ikviena izglābtā dzīvība ir mūsu centienu vērta."

 

Laura Zvirbule, projekta "Baby Box - vieta bērna dzīvībai" vadītāja Latvijā: "Latvijas Bērnu fonds ir mūsu lielais draugs jau vairākus gadus - palīdzot gan ar padomu, gan praktiskām lietām. Naudas līdzekļi, nenoliedzami, ir būtiski, tomēr tieši atbalsts projekta nepieciešamībai un idejai palīdz tiekties pretī izvirzītajam mērķim. Ļoti priecē apkārt esošo cilvēku vienotais skatījums par projekta nozīmi, par tā devumu, iedvesmo apjausma, ka blakus ir cilvēki, kuri apzinās bērna dzīvības vērtību un ir gatavi ieguldīt savu laiku, spēku un arī naudu, lai izglābtu kādu mazuli, ja bioloģiskie vecāki diemžēl izvēlējušies viņu atstāt."

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas nākamā glābējsilīte tiks atklāta Vidzemes slimnīcā 2013.gada pavasarī. Tai nepieciešamie līdzekļi ir savākti, pateicoties Latvijas Bērnu fondam, individuālajiem ziedotājiem, Valmieras pašvaldībai un slimnīcai. Tagadējās ziedojumu kampaņas laikā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti Zemgales Glābējsilītes izveidei, kā arī jau esošo uzturēšanai.

 

Glābējsilīte ir īpaša vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli. Pie tās nav ne apsardzes, ne novērošanas kameru. Tomēr "Baby Box" ir tikai pats pēdējais variants - ja vecākiem tik tiešām nav citas izejas. 

 

Kad mazulis ievietots glābējsilītē, viņš iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Atradeņa statuss tiek piešķirts, ja glābējsilītē atstātais bērns nav meklēšanā, nav zināmi bērna vecāki, bērnam nav nodarīti miesas bojājumi, kā arī nav nekādas informācijas par bērna identitāti. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli. Līdz šim īpašas vietas bērna dzīvībai ir Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē un Madonā. Kopā Latvijas glābējsilītēs atstāti 22 mazuļi.

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".