Zobus varēs balināt un skalot tikai pēc zobārstu izrakstītas "receptes"

Tuvākajā laikā ikviens iedzīvotājs veikalā vai aptiekā var būt pārsteigts, plauktā neieraugot savu iecenīto zobu pastu, mutes skalojamo līdzekli vai zobus balinošo vai baltinošo līdzekli, jo Latvijas valdība ir veikusi izmaiņas noteikumos, stingrāk ierobežojot iedzīvotāju iespējas iegādāties un lietot mutes dobuma higiēnas līdzekļus, kas satur vairāk nekā 0,1% un līdz pat 6% ūdeņraža peroksīda.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Turklāt bērniem līdz 18 gadu vecumam nedrīkstēs zobus balināt. Mutes higiēnas līdzekļus turpmāk varēs lietot un izplatīt tikai speciālisti - zobārsti, kuri ir priecīgi par to, ka Latvija beidzot ir pievienojusies Eiropas galveno zobārstu padomes ieteikumiem.

 

Par vakar valdībā pieņemtajiem grozījumiem, kas stāsies spēkā jau šā mēneša beigās, labus vārdus saka Latvijas Zobārstu asociācijas pārstāve, atbildīgā par sadarbību ar Eiropas un pasaules sabiedriskajām organizācijām, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas fakultātes profesore Egita Senakola. Viņa atzīst, ka iedzīvotāji pārāk aizraujas ar nevajadzīgu un ķīmisku produktu lietošanu.

Nekas nespēj aizstāt zobu tīrīšanu divas reizes dienā ar fluorīdu saturošu zobu pastu. Diemžēl valsts iedzīvotāji netic, ka tas strādā...

Runājot par bērniem, speciāliste norāda, ka aptuveni līdz desmit gadu vecumam bērni paši pienācīgi nevar iztīrīt zobus. Viņa iesaka vecākiem tos vienmēr pārtīrīt.

"Es personīgi nelietoju mutes skaolojamos līdzekļus, taču ir atsevišķas riska grupas vai situācijas, kad tas jādara. To vajadzētu lietot cilvēkiem, kuriem ir lielāka kariesa ietekme, pēc kādām operācijājm vai traumām, taču profesionāļi ir tie, kuri nosaka - pacientam ir nepieciešams tos lietot vai nē. Skaidrs, ka industrija spiež lietot daudz vairāk, nekā tas būtu nepieciešams," atzīst Senakola.

 

Reklāma
Reklāma

Zobi neatjaunojas

Ja neveiksmīgi tiek izbalināti mati, tie pēc laika tomēr ataug. Turpretim zobi neatjaunojas. To emalja balināšanas laikā var demineralizēties, tāpat var būt ietekme uz zobu jutīgumu, pēc laika krāsa atkal var mainīties. Zobi ar neprofesionālu balināšanu tiek ķimizēti.

Mēs esam bioloģiskas būtnes, kāpēc mēs visu gribam ķimizēt. Un mute ir ekoloģiska sistēma...

Ar dažādu ķīmisku produktu lietošanu mēs iejaucamies bioloģiskos procesos, izjaucot šo ekoloģisko sistēmu. Mēs - speciālisti - patiešām esam priecīgi, ka beidzot kāda dokumentu aprites saskaņošana ar Eiropas ieteikumiem arī Latvijā ir sasniegusi reālu mērķi, atzina Senakola.