Arī nākamgad maksās 8 latu ģimenes pabalstu

 

 
Ģimenes valsts pabalstu turpinās izmaksāt arī nākamgad, ceturtdien pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, informē www.kasjauns.lv.
Trūcīgas personas nav vienīgā sabiedrības daļa, kam šis pabalsts ir obligāti nepieciešams. Foto iesūtījusi Kristīne Kuzmina, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Trūcīgas personas nav vienīgā sabiedrības daļa, kam šis pabalsts ir obligāti nepieciešams. Foto iesūtījusi Kristīne Kuzmina, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā lietotāja.

 

Dombrovskis norādīja, ka nākamgad ģimenes valsts pabalstu plānots izmaksāt tāpat kā līdz šim – astoņu latu apmērā par katru bērnu. 

 

Labklājības ministre Ilona Jurševska gan arī atzina, ka pabalstu piešķiršanas sistēma ir jāvērtē kompleksi un tajā jāveic izmaiņas, jo, kā diskutēts jau iepriekš, trūcīgas personas nav vienīgā sabiedrības daļa, kam šis pabalsts ir obligāti nepieciešams. Viņa sacīja, ka šis pabalsts ir būtisks un nepieciešams arī strādājošajiem, kuri neiekļaujas trūcīgo personu statusā, taču atalgojums ir tikai nedaudz virs minimālās algas. 

 

"Samērā mazajam vidusslānim, kas palicis un strādā publiskajā sektorā, piemēram, policistiem, skolotājiem, medicīnas darbiniekiem un citiem, kuru atalgojums ir nedaudz virs minimālā, bet kuri nekvalificējas kā trūcīgas personas, arī ir nepieciešams šis pabalsts, līdz valsts spēs nodrošināt kompleksu pieeju pabalstu sistēmas pārveidē," teica Jurševska un piebilda, ka Labklājības ministrijai ir uzdots strādāt tālāk šā jautājuma risināšanā. 

 

Samērā mazajam vidusslānim, kas palicis un strādā publiskajā sektorā, piemēram, policistiem, skolotājiem, medicīnas darbiniekiem un citiem, kuru atalgojums ir nedaudz virs minimālā, bet kuri nekvalificējas kā trūcīgas personas, arī ir nepieciešams šis pabalsts.

 

Tāpat Demogrāfijas lietu padomes sēdē spriests par bērnudārzu pieejamības, mācību līdzekļu iegādes un brīvpusdienu nodrošināšanas jautājumiem. Kad tam būšot rasti risinājumi, varēs vērtēt, vai "šis astoņu latu pabalsts vēl spēlē savu lomu vai nespēlē". Kamēr tas tā nav, šī pabalsta izmaksa ir jāturpina, paskaidroja ministre, apliecinot, ka to noteikti turpinās maksāt visu 2012.gadu. 

 

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi vairākus variantus, kā īstenot ģimenes valsts pabalsta reformu, taču ministrijas atbalstītais risinājums paredz līdz 2015.gadam saglabāt līdzšinējo pabalsta apmēru, vēlāk to diferencējot. Šo variantu atbalsta arī Latvijas Pašvaldību savienība, sociālie partneri un nevalstiskās organizācijas, kas nodarbojas ar ģimeņu ar bērniem jautājumiem. Taču šis variants prasīs papildu finansējumu līdz 2014.gadam. 

 

Reklāma
Reklāma

LM izstrādātā koncepcija par ģimenes valsts pabalsta reformu pagājušajā nedēļā tika izsludināta Valsts sekretāru sanāksmē, un tā drīzumā būs arī valdības darba kārtībā. 

Koncepcijā piedāvāti kopumā četri varianti, taču LM atbalsta risinājumu, kas paredz no 2012.gada saglabāt pašlaik spēkā esošo sistēmu – par katru bērnu ģimenē tiek piešķirts vienāda apmēra pabalsts jeb astoņi lati mēnesī. 

 

Savukārt no 2015.gada janvāra pabalsts tiek diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Pabalsta apmēru par pirmo bērnu ģimenē nosaka valdība, par otro bērnu pabalsts ir divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. 

 

Īstenojot šo variantu, ģimenes valsts pabalsta izmaksai 2012.gadā būs nepieciešami kopumā 33,9 miljoni latu, 2013.gadā – 33,7 miljoni, 2014.gadā – 33,6 miljoni latu. LM budžets nākamgad būs jāpalielina par 22,2 miljoniem latu, 2013. un 2014.gadā – par 21,9 miljoniem latu. 

Realizējot pārējos piedāvātos variantus, izdevumi budžetā samazinātos. 

 

LM jau šā gada sākumā bija izstrādājusi koncepciju par ģimenes valsts pabalsta reformu, taču no tās atteicās, jo piedāvātie varianti nesniedza vēlamo rezultātu. LM sāka izstrādāt jaunu koncepciju. Iepriekš kā reālākais variants tika apspriesta iecere ģimenes valsts pabalstu aizstāt ar nodokļu atlaidēm un sociālo palīdzību. 

 

Pašlaik ģimenes valsts pabalsta apmērs ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu no viena līdz 15 gadu vecumam vai arī, ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecumam, ja vien jaunietis nav stājies laulībā. 

 

Avots: www.kasjauns.lv