Ģimenes valsts pabalstu turpinās maksāt arī pēc 1. jūlija

Tā kā labklājības ministrijai trūkst līdzekļu ģimenes valsts pabalsta (8 lati) izmaksai otrajā pusgadā, pēdējos mēnešos bijis aktuāls jautājums, vai šo pabalstu turpinās izmaksāt par katru apgādībā esošo bērnu no šī gada 1. jūlija. Lai arī finansējums pabalstiem vēl nav atrasts, labklājības ministre Ilona Jurševska sola, ka ģimenes valsts pabalsti no  šī gada 1.jūlija tiks izmaksāti līdzšinējā apmērā visiem cilvēkiem, kam tie pienākas.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

"Labklājības  ministrijai  tika uzdots reformēt ģimenes valsts pabalstu jau ar  šī  gada  1.jūliju, atstājot to vai nu trūcīgām personām vai daudzbērnu ģimenēm,  jo  2011.gada  budžetā  šim  mērķim  tika samazināts finansējums. Uzskatu,   ka   tā   nav   reforma,  kas  risina  problēmas,  tajā  skaitā, demogrāfiskās. Tāpēc  turpinām  strādāt  pie iespējami labāka risinājuma," uzsver labklājības ministre Ilona Jurševska.

 

Viens no iepsējamiem risinājumiem reformām nākamajā gadā varētu būt tāds, ka ģimenes pabalsta vietā tiek paaugstināts neapliekamais minimums par katru apgādībā esošo bērnu līdz pusei no minimālās darba algas. Proti, tas nozīmē, ka neapliekamais minimums par katru apgādībā esošu bērnu būtu 100 lati.  Savukārt ģimenēm, kas nav ekonomiski aktīvas (bezdarbniekiem) vai kurām piemērots trūcīgās ģimenes statuss – ģimenes valsts pabalsta ekvivalentu varētu saņemt, izmantojot pašvaldību sociālo palīdzību.

 

Pašlaik Saeimā notiek arī aktīva diskusija par citiem pasākumiem, kas nepieciešami, lai uzlabotu ģimeņu labklājību. Proti, labklājības ministrija prasa papildus budžeta līdzekļus, lai:
- palielinātu neapliekamo minimumu par katru bērnu līdz 50% apmēram no darba algas, tam papildus būtu nepieciešami 30 miljoni latu;

Reklāma
Reklāma

- lai nodrošinātu bērnudārzu pieejamību VISIEM bērniem (šobrīd rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā gaida vairāk kā 30 000 bērnu visā Latvijā, 19 000 no viņiem – Rīgā. Tam no valsts budžeta nepieciešami papildus 50 miljoni latu;

- nodrošinātu bezmaksas ēdināšanu no 1.-4. klasei, kas prasītu papildus 9 miljonus no valsts budžeta.

 

Finanšu ministrija gan šobrīd saka, ka 2011. un 2012. gadam tik lielus papildus līdzekļus atrast nav iespējams.