Kāpēc izvēlēties kosmētiku bez minerāleļļas?

Dabiskās kosmētikas ražošanā minerāleļļa ir aizliegta, taču konvencionālās kosmētikas ražošanā minerāleļļa apjoma ziņā ir viena no pasaulē visvairāk izmantotajām sastāvdaļām. Tā ir daudz lētāka alternatīva dabiskajām augu eļļām, taču vai drošāka un efektīvāka? MADARA ir pievērsusi īpašu uzmanību šīs populārās sastāvdaļas pētīšanai.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kas ir minerāleļļa?
Minerāleļļa (mineral oil vai paraffinum liquidum) ir caurspīdīgs šķidrums bez raksturīgas smaržas. Minerāleļļa ir degvielas ražošanas procesā iegūts naftas blakusprodukts. Šī viela pasaulē ik gadu tiek saražota ļoti lielā apjomā, un tās cena ir zema. Minerāleļļu lieto kā smērvielu mašīnbūvē un elektrības instalācijās, kā arī medicīnā un kosmētikā krēmu un ziežu ražošanai.
 
Minerāleļļa kosmētikā
Konvencionālajā kosmētikā minerāleļļa tiek izmantota jau daudzus gadu desmitus. Tā pēc tilpuma ir viena no galvenajām sastāvdaļām bērnu kopšanas eļļās, kosmētikas noņemšanas pieniņos, sejas un ķermeņa krēmos, losjonos, kā arī dekoratīvajā kosmētikā. Ražotāji šo izejvielu izvēlas tādēļ, ka minerāleļļa ir stabila, bez krāsas un smaržas un, pretstatā augu eļļām, tā nebojājas un neoksidējas. Taču būtisks iemesls minerāleļļas izvēlei ir tās cena, kas ir līdz pat 20 reizēm zemāka nekā bioloģiski sertificētām dabiskām augu eļļām.
 
Minerāleļļas iedarbība uz ādu ir okluzīva jeb sedzoša. Proti, uzklājot krēmu vai ziedi, kuras sastāvā ir minerāleļļa, tā pārklāj ādu ar plēvīti, kas neļauj mitrumam iztvaikot no ādas. Lai gan mitruma iztvaikošanas aizture ir pozitīva īpašība, minerāleļļa nebaro vai nemitrina ādu. Pretstatā dabiskām augu eļļām, piemēram, avokado, jojoba, minerāleļļa ir bezvērtīga, tā nesatur vērtīgas taukskābes, antioksidantus, kas spēj iesaistīties ādas šūnu metabolisma procesos un kam ir reāla atjaunojoša, mitrinoša, mīkstinoša, barojoša, pretgrumbu iedarbība.
 
Minerāleļļas izteikti sedzošo īpašību dēļ tā sekmē arī dažādas ādas problēmas, piemēram, komedonu un piņņu veidošanos. Lai gan pētījumi rāda, ka attīrītai minerāleļļai nepiemīt komedogēnas (poras aizsprostojošas) un iekaisumu sekmējošas īpašības, MADARA aptaujātie dermatologi praksē ir novērojuši pretējo. Minerāleļļu saturošus produktus pieļaujams izmantot tikai sausas, vītušas ādas kopšanā, jo taukainai, kombinētai un pat normālai ādai minerāleļļa rada problēmas – tā traucē normālai ādas vielapmaiņas norisei. Āda tiek pārklāta ar plēvīti, kas neļauj tauku dziedzeru sekrētam tikt pilnvērtīgi izvadītam, veidojas kanāla nosprostojums, un baktēriju ietekmē veidojas iekaisums, kas izpaužas kā pinnes, akne.
 
Stāsta pētījums
Ir zināms, ka minerāleļļa kaitīgi iedarbojas uz dzīvnieku veselību. In vivo pētījumā tika konstatēts, ka minerāleļļu un nātrija lauretsulfātu saturoša krēma uzklāšana divas reizes dienā 20 nedēļu garumā palielina ādas vēža gadījumu skaitu. Vairāk par šo pētījumu vari uzzināt šeit. Krēms, kas nesatur šīs divas potenciāli kaitīgās vielas, nerada audzēju risku. Vēl būtisks risks ir minerāleļļas piesārņojums ar kancerogēniem un toksiskiem piemaisījumiem, kas nokļūst organismā un palielina saslimšanas iespēju.
 
Ir iespēja izvēlēties
Nenoliedzami, ka minerāleļļas izmantošanas priekšrocības vairāk nostājas kosmētikas ražotāju pusē – tā ir lēta, stabila, viegli pieejama izejviela, kas konvencionālās kosmētikas ražošanā tiek izmantota jau ilgstoši. Lai pircēji izvairītos no minerāleļļas kosmētikas produktos, ir jāizvēlas sertificēta dabiskā kosmētika, kur minerāleļļa netiek izmantota, vai rūpīgi jāpēta sastāvdaļu (Ingredients) saraksts. Ja sastāvdaļu saraksta sākumā ir minēta minerāleļļa, nevis bioloģiski augstvērtīgās augu eļļas, tad var secināt, ka šis produkts ir potenciāli mazāk vērtīgs nekā tāds, kas balstīts uz dabiskām eļļām.

 

Ieskaties: www.www.madaracosmetics.lv

Reklāma
Reklāma