Konkurss "Mums pieder debesis 2011" ir sācies!

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks (VATP) kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju otro gadu organizē konkursu, lai diviem 15-18 gadus veciem Latvijas jauniešiem (1 meitenei un 1 puisim) sniegtu iespēju piedalīties starptautiskajā nometnē ASV Kosmosa un raķešu centrā, Alabamā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

2010.gadā konkursā Mums pieder debesis! VATP saņēma 31 darbu, starp kuriem kā uzvarētāji tika novērtēti Annas Cirmanes spēle Ieskaties debesīs dziļāk, starp zvaigznēm… un Alekseja Sazonova darbs Attēlu atpazīšanas algoritmu un datormetožu izmantošana astronomisko objektu klasifikācijā. Annas izgatavotajā spēlē ir ap 240 jautājumiem par kosmosu un Saules sistēmas planētām. Savukārt Aleksejs savā darbā informācijas tehnoloģijas pielietojis galaktiku klasificēšanai.


Kā pagājušā gada augustā pēc atgriešanās no nometnes stāstīja Latvijas pārstāvji Anna un Aleksejs, tad, jau ierodoties ASV Kosmosa un raķešu centrā, jaunieši tika sadalīti grupās, piemēram, vienā grupā ar Annu bija jaunieši no Kostarikas, Singapūras, Ķīnas, Ungārijas, Grieķijas un ASV. Nometnes laikā dalībniekiem bija jāveic gan individuāli uzdevumi, gan arī darbs komandā, jākonstruē raķešu modeļi, jāveido karstumizturīgi vairogi, varēja izbaudīt brīvo kritienu un griešanos tā sauktajā „centrifūgā”, piedalīties dažādās simulācijās un iejusties gan pilota – astronauta amatā, gan arī sēdēt pie kontroles – vadības pults.


Arī šogad dalībai konkursā ir jāiesniedz pašrocīgi sagatavots konkursa darbs saistībā ar kosmosa jomu. Darba veida izvēle tiek atstāta jaunieša ziņā, savukārt konkursa nolikumā, kas pieejams VATP mājas lapā, var iepazīties ar darbu vērtēšanas kritērijiem. Konkursa darbus VATP un IZM var iesniegt līdz 2011.gada 1.aprīlim.

Reklāma
Reklāma


Sīkāka informācija VATP mājas lapā kā arī www.draugiem.lv/KMPD/.