Par zīdaiņa sabraukšanu piespriež piecus gadus nosacīti un naudas sodu

Liepājas tiesa ceturtdien 28 gadus vecam autovadītājam, kurš jūlija sākumā uz gājēju pārejas uzbrauca bērnu ratiņiem, nāvējoši traumējot astoņus mēnešus vecu zīdaini, piesprieda piecus gadus nosacīti, ziņo www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tāpat viņam atņemtas transporta līdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.
Vīrietim būs jāmaksā arī 20 000 latu morālā kaitējuma atlīdzība, kā arī 155 lati par juridisko palīdzību bērna mātei. Cietusī gan tiesā bija pieteikusi morālā kaitējuma atlīdzību 30 000 latu apmērā.

Prokurors dienu iepriekš tiesu debatēs prasīja apsūdzētajam Denisam Kuzmenko piespriest brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Pēc sprieduma pasludināšanas prokurors atzina, ka spriedums viņam nav liels pārsteigums. "Biju rēķinājies, ka tiesa Kuzmenko var piespriest nosacītu sodu," sacīja prokurors.

Tomēr pēc pilna sprieduma izvērtēšanas viņš lems par iespēju to pārsūdzēt.
Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā no dienas, kad būs pieejams pilns tā teksts. Pilns spriedums būs pieejams no 14. decembra.

Apsūdzētais tiesā pilnībā atzina savu vainu. Cietusī — 26 gadus vecā zīdaiņa māte — tiesas procesā nepiedalījās, jo pēc notikušā sieviete guvusi smagu psiholoģisku traumu un saņem psihoterapiju. Psihiatrs sievietei rekomendējis nepiedalīties tiesas procesā un izvairīties no sastapšanās ar viņas bērna nāvē vainoto autovadītāju.

Sievietes advokāte Irēna Kibelko tiesā atzina, ka bērna māte ir morāli sagrauta — viņa joprojām nespēj pat veikt vienkāršus sadzīves darbus. Ģimenē tā ir dubulta traģēdija — vienīgais bērns gājis bojā sava tēva dzimšanas dienā. "Sieviete saprot, ka autovadītājs nav pastrādājis tīšu noziegumu, viņa neuzstāj uz brīvības atņemšanu. Taču uzskata, ka vīrietim ir jāatņem transportlīdzekļa vadīšanas tiesības," teica Kibelko.

Apsūdzētais autovadītājs tiesai pēdējā vārdā ar asarām acīs norādīja, ka ļoti nožēlo notikušo un tā traģiskās sekas. Viņš lūdza piedošanu ģimenei, kam nodarījis milzīgas ciešanas un sāpes.

1982.gadā dzimušais Kuzmenko apsūdzēts par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi.
Par šādu noziegumu likums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.
Traģiskais negadījums notika 3.jūlijā Liepājā, Raiņa ielā. Automašīna "Mazda 323" uz gājēju pārējas uztriecās kādas sievietes stumtajiem bērnu ratiņiem. 2009.gadā dzimušais puika no gūtajām traumām mira.

Vadītājs no notikuma vietas mēģinājis bēgt, taču viņu aizturēja negadījuma aculiecinieks.
Autovadītājs policijai klāstījis, ka braucis ar ātrumu aptuveni 55 kilometri stundā un sadursme ar bērna ratiņiem notikusi, kad viņš apbraucis priekšā braucošu automašīnu, kura pirms gājēju pārejas sākusi bremzēt. Automašīnu vīrietis neesot vadījis alkohola reibumā, kā arī pie stūres viņš nebija sēdies apreibinošu vielu ietekmē.

Kuzmenko iepriekš nav sodīts. Taču 2004.gada martā viņš izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, vadot automašīnu alkohola reibumā. Par šo pārkāpumu viņš administratīvi sodīts, uz laiku zaudējot transporta līdzekļa vadīšanas tiesības. Šī sodāmība viņam jau dzēsta.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma