Divgadīga bērna asinīs konstatē 2,44 promiles alkohola

Pagājušās nedēļas nogalē Neatliekamās Medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi vakar slimnīcā nogādāja divgadīgu bērnu, kas bija smagi saindējies ar alkoholu. Viņa asinīs konstatēja 2,44 promiles alkohola, raksta nra.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izsaukums saņemts uz kādām mājām Alūksnes novada Mālupes pagastā. Kamēr māte strādājusi dārzā, bērns bija atstāts tēva uzraudzībā, kurš, būdams alkohola reibumā, iemiga. Palicis viens bez uzraudzības, zēns pamanījās iedzert no redzamā vietā atstātas pudeles nezināmas izcelsmes grādīgo dziru.

Ienākot mājās un ievērojot, ka bērns streipuļo un nespēj noturēties uz kājām, māte nekavējoties izsaukusi neatliekamo medicīnisko palīdzību. Bērna stāvoklis bijis smags, tāpēc talkā tika lūgta vēl viena – reanimācijas brigāde, kas pēc pirmās palīdzības sniegšanas mazuli nogādāja Alūksnes slimnīcā. Vēlāk, sazinoties ar slimnīcu, lai noskaidrotu bērna veselības stāvokli, NMP dienesta mediķiem tika sniegta informācija, ka bērna asinīs bija konstatētas 2,44 promiles alkohola. Par notikušo ziņots policijai.

 

Mediķi aicina vecākus ieklausīties un citu sāpīgo pieredzi izmantot, lai bērniem bīstamas situācijas pamanītu arī savā ikdienas dzīvē. NEDRĪKST mazus bērnus atstāt bez uzraudzības!

 

Pavisam nesen – pirms pusotras nedēļas – līdzīgs gadījums notika Līvānos. Ar alkoholu bija saindējusies divus gadus veica meitene, kas bija atstāta tēva uzraudzībā. Mēģinādams nomierināt bērnu, tēvs meitai iedevis iedzert alkoholu.

Alkohols nav vienīgais šķidrums ar kuru mazi bērni var saindēties. Pirms pāris nedēļām Daugavpilī  kāda gadu un septiņus mēnešus veca zēna vecmāmiņa uz galda, mazulim viegli sasniedzamā vietā, bija atstājusi savus medikamentus. Bērns zālēm piekļuvis un tās norijis. NMPD brigāžu ārsti zēnam veikuši kuņģa skalošanu un pēc tam mazuli nogādājuši stacionārā.

Cits gadījums – turpat Daugavpils novadā – mātei neredzot, divus gadus vecs bērns pamanījās nokost un norīt dzīvsudraba termometra galiņu. Ātrās palīdzības mediķi bērnam veica kuņģa skalošanu un viņu nogādāja slimnīcā.

Reklāma
Reklāma

Šī brīža aktualitāte, sākoties grilēšanas sezonai, ir degšķīdumi. Lūdzu, turiet tos bērniem neaizsniedzamā vietā!

 

Limbažu rajonā kāda divus gadus veca meitenīte bija nolēmusi izlūkot, kas atrodas makā, kuru mamma bija atstājusi uz spoguļgalda. Tajā bērns atrada kontracepcijas tabletes un sešas no tām norija. Ātrās palīdzības mediķi pēc kuņģa izskalošanas bērnu hospitalizēja Vidzemes slimnīcā. Savukārt, Zemgales reģionā, NMP dienesta mediķi kuņģa skalošanu veikuši vēl kādam divus gadus vecam bērnam, kurš apēdis pieaugušajiem domātas tabletes. Bērns nogādāts slimnīcā.

Mediķi aicina vecākus ieklausīties un citu sāpīgo pieredzi izmantot, lai bērniem bīstamas situācijas pamanītu arī savā ikdienas dzīvē. Šī brīža aktualitāte, sākoties grilēšanas sezonai, ir degšķīdumi. Lūdzu, turiet tos bērniem neaizsniedzamā vietā!

NMP dienesta mediķi atgādina, ka traumas, ka notiek ar bērniem, pārsvarā ir novēršamas, turklāt potenciāli bīstamas situācijas ir jāpamana, vēl pirms nelaime notikusi.

NMPD aicina neatstāt zīdaini vai bērnu vienu uz pārtinamā galda vai citām augstām virsmām, nodrošināt elektrības rozetes ar aizsargsistēmu, lai bērns nevarētu kontaktligzdā iebāzt pirkstus vai asus priekšmetus. Nedrīkst atstāt medikamentus bērniem pieejamā vietā. Ja mājās ir kāpnes, tās jānorobežo ar aizsargsētiņu. Nedrīkst atstāt vai dot bērnam pieejamā vietā sīkus priekšmetus, kurus viņš varētu iebāzt mutē, degunā vai ausīs.

Tāpat NMPD atgādina, ka nedrīkst atstāt uz galda, it īpaši uz galda malas, karstus šķidrumus, kā arī asus virtuves priekšmetus, kā arī neklāt uz galda galdautu, jo bērns var paraut aiz tā stūra, uzraujot sev virsū visu uz tā esošo saturu.

Materiāls publicēts sadarbībā ar nra.lv