Jelgavā pa logu izkritis divus gadus vecs bērns

Sestdien vakarā Jelgavā pa ceturtā stāva logu izkritusi divus gadus veca meitenīte. Bērns ir guvis dažādus ķermeņa sasitumus. Viņas veselības stāvoklis ir smags, bet stabils, ārsti paredz ilgstošu ārstēšanos, vēstī ziņu aģentūra LETA.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sākotnēji meitene ievietota Jelgavas slimnīcas Reanimācijas nodaļā, bet pēc tam pārvesta uz Rīgas Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas nodaļu. Kā aģentūrai LETA teikuši ārsti: "Viņas veselības stāvoklis ir smags, bet stabils". Bērnam ārsti paredz ilgstošu ārstēšanos. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Pēc šī negadījuma mediķi atkārtoti vēršas pie vecākiem, aicinot uzmanīt savus bērnus, jo ik gadu vidēji desmit līdz 15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, gūstot smagas traumas. Nereti šādi gadījumi beidzas arī letāli. Turklāt šāda veida traumas palielinās tieši pavasaros un vasarā, kad aktīvi tiek vēdinātas telpas un turēti vaļā logi. Kā skaidro Rīgas Dzemdību nama galvenais neonatologs, maziem bērniem ir cits smaguma centrs kā pieaugušajiem un viņiem ir ļoti viegli pārkrist pāri palodzei. Jāatgādina, ka pirms divām nedēļām Īrijā pa logu izkrita kāds latviešu mazulis. Diemžēl mediķiem neizdevās viņu glābt. Lasīt vairāk.

 

Latvijā katru gadu ārējo cēloņu dēļ dzīvību zaudē 70 bērnu vecumā līdz 14 gadiem. Aptuveni tikpat dzīvību zaudē jaunieši vecumā no 15-19 gadiem


Latvijā bērnu traumatisms ir ļoti nopietna problēma, jo pērn mēs bijām 1. vietā, bet šogad esam 2. vietā Eiropas Savienībā bērnu traumatisma ziņā. "Latvijā katru gadu ārējo cēloņu dēļ dzīvību zaudē 70 bērnu vecumā līdz 14 gadiem. Aptuveni tikpat dzīvību zaudē jaunieši vecumā no 15-19 gadiem," stāsta BKUS valdes loceklis Aigars Pētersons.

Katru gadu Latvijā
*:
~ 10 bērni izkrīt vai tiek izgrūsti caur daudzstāvu namu logiem;

~ 10 bērni nosmok un sadeg ugunsgrēkos;

Reklāma
Reklāma

~ 30 bērni noslīkst;

~ 35 bērni iedzer ķīmiskas vielas

* Tā ir vidējā statistika pēdējo piecu gadu laikā

Svarīgākie drošības pasākumi:
1. Neatstājiet bērnu vienu pašu telpā ar atvērtu logu! Pat tad, ja bērns nevar līdz palodzei aizsniegties, viņš var piestumt pie loga kādu priekšmetu, uz kura pakāpties. Turklāt viņš to var izdarīt tikai dažu sekunžu laikā!

2. Iekārtojot bērnistabu, lūkojiet, lai bērns no gultas, krēsla, galda vai cita priekšmeta nevar uzrāpties uz palodzes!
3. Neceliet bērnu uz palodzes, lai rādītu viņam, kas notiek ārā, labāk turiet bērnu rokās un neierādiet viņam, kā kāpt uz palodzes!