Glābj pacientu ar nieru audzēju pēdējās stadijās

40 gadus vecam pacientam, kuram diagnosticēts nieru audzējs trešajā stadijā, pirmo reizi Latvijā veikta operācija, kas glābs slimnieka dzīvību. Pēc ārstu prognozēm viņš nebūtu izdzīvojis ilgāk par 12 mēnešiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikā 40 gadus vecam pacientam, kuram diagnosticēts nieru audzējs trešajā stadijā, pirmo reizi Latvijā veikta plaša operācija, izņemot milzīgu audzēja trombu (6 cm diametrā un 10 cm garumā), kurš sniedzās no apakšējās dobās vēnas, pa kuru sirds labajā priekškambarī ieplūst venozās asinis, līdz sirds līmenim. Neveicot šādu operāciju, pacients pēc ārstu prognozēm nebūtu izdzīvojis ilgāk par 12 mēnešiem. Pašlaik viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils.

Operācija ilga turpat 7 stundas un tā bija iespējama, pateicoties multidisciplinārajai ārstu komandai.

Reklāma
Reklāma


Tik liela audzēja tromba gadījumā Latvijā operācijas līdz šim netika veiktas, jo pastāv ļoti liels risks, ka operācijas laikā trombs atdalīsies un nosprostos plaušu artērijas, tādējādi bloķējot dzīvībai svarīgos procesus. Operācija ilga turpat 7 stundas un tā bija iespējama, pateicoties multidisciplinārajai ārstu komandai, kurā piedalījās ķirurgi, urologi, anesteziologi un māsu brigāde.

Saskaņā ar pašlaik pieejamo informāciju Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kuras sastāvā ir lielākā onkoloģisko slimību ārstēšanas klīnika Latvijas Onkoloģijas centrs, 2009. gadā ir reģistrēti 7892 pacienti, kuriem onkoloģiska saslimšana ir diagnosticēta pirmreizēji. Iespējams, šis skaitlis vēl pieaugs, jo informācija par aizvadīto gadu vēl tiek apkopota. Uroloģijas klīnikā ik gadu tiek veiktas ap 180 operācijas pacientiem ar diagnozi nieru audzējs.

Lai arī medicīna pastāvīgi attīstās un ārstēšana kļūst efektīvāka, tomēr ārsti vērš uzmanību uz to, ka vēža ārstēšanas rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no slimības atklāšanas savlaicīguma. Atgādinām, ka pirmreizējiem pacientiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu konsultācijas cena pie onkologa ir 3 lati. Onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem saskaņā ar konsīlija lēmumu ir nepieciešama stacionāra ārstēšana, tāpat kā iepriekš par gultas dienu ir jāveic pacienta iemaksa 5 latu apmērā.

Informāciju sagatavoja: Inguna Potetinova, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca