Šodien visā Latvijā izslēdzam apgaismojumu!

Sestdien plkst.20.30 Pasaules Dabas fonds rīko akciju Zemes stunda, kurā aktīvi iesaistījušās ne tik vien Latvijas pilsētas, bet arī daudzi uzņēmumi, kā arī Valsts prezidents, raksta portāls www.kasjauns.lv.
 

FOTO: Kristaps Smildziņš

Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Dārta Treija informē, ka akcijas laikā iedzīvotāji un uzņēmumi ir aicināti uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu, bet pilsētu un novadu pašvaldības ir aicinātas izslēgt labi pazīstamu ēku un objektu ārējo apgaismojumu, lai simboliski pievērstu uzmanību klimata pārmaiņām.


Akcijas mērķis ir paust atbalstu gudras klimata politikas veidošanai un videi draudzīgas enerģijas izmantošanai, tāpat akcija rosina domāt par elektroenerģijas taupīšanu ikdienā.


Rīgā sestdien daļēji izslēgs apgaismojumu
Iesaistoties akcijā Zemes stunda 2010, sestdien, 27.martā, no plkst.20.30 uz vienu stundu tiks simboliski izslēgts apgaismojums pie vairākiem nozīmīgiem objektiem Rīgā, tostarp pie Brīvības pieminekļa. Šajā laikā tiks izslēgts arī Rātsnama, Melngalvju nama un Rātslaukuma apgaismojums.
Savukārt pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma uz vienu stundu nodrošinās vienas trešdaļas pilsētas ielu apgaismojuma atslēgšanu. Tas nozīmē, ka vidēji tiks atslēgta katra trešā laterna.

Ikviens iedzīvotājs, uzņēmējs vai pašvaldība var piedalīties Zemes stundas norisē, uz vienu stundu, nemazinot iedzīvotāju drošību, izslēdzot vai samazinot apgaismojumu un izslēdzot maznozīmīgās elektroierīces.

Reklāma
Reklāma


Valsts prezidents piedalīsies akcijā
27.martā Valsts prezidents Valdis Zatlers otro gadu pēc kārtas pievienosies visiem akcijas Zemes stunda atbalstītājiem Latvijā un pasaulē. Zemes stundā apgaismojums tiks izdzēsts Rīgas pils Triju Zvaigžņu un Svētā gara torņos. Tas notiks otro reizi kopš 1995.gada, kad Rīgas pils tika atjaunota kā Valsts prezidenta rezidence un galvenā darba vieta. Vienlaicīgi uz stundu tiks samazināts apgaismojums arī Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē.
Valsts prezidents kā Lielās talkas un Meža dienu patrons atzīmē: "Lai dzīvotu saskaņā ar vidi, nav jāiegulda pārmērīgi līdzekļi, un tas neprasa necilvēciskas spējas. Ir jābūt stiprai vēlēšanās redzēt zaļu, tīru un dinamisku Latviju un uz to arī jātiecas. Akcija Zemes stunda ir jau pierādījusi, ka tās spēks slēpjas vienotībā. Un vienoti mēs spēsim nodrošināt, ka arī turpmāk Latvija būs viena no zaļākajām valstīm Eiropā."

Akcijas jēga
Pasaules Dabas fonda direktors Uģis Rotbergs uzsver, ka šī ir lieliska iespēja ikvienam iedzīvotājam un uzņēmumam uzskatāmi demonstrēt vēlmi risināt nozīmīgo globālo problēmu klimata izmaiņas. "Šī ir stunda, kad mēs varam parādīt politikas veidotājiem un valsts vadītājiem un, vēl svarīgāk, viens otram, ka risinājums ir iespējams, ja sadarbosimies un uzņemsimies atbildību," apgalvoja Rotbergs.
Ikviens iedzīvotājs, uzņēmējs vai pašvaldība var piedalīties Zemes stundas norisē, uz vienu stundu, nemazinot iedzīvotāju drošību, izslēdzot vai samazinot apgaismojumu un izslēdzot maznozīmīgās elektroierīces.
Akcija Zemes stunda sākās 2007.gadā Sidnejā, kad divi miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. 2008.gadā akcijā piedalījās jau vairāk nekā 50 miljoni cilvēku no visas pasaules. 2009.gadā Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, to vidū arī 12 Latvijas pilsētas Rīgu, Preiļus, Jelgavu, Dobeli, Saldus, Aizkraukli, Ventspili, Limbažus, Cēsis, Valku, Lielvārdi un Bausku, kā arī divus novadus Lielvārdi un Krāslavu.

 

Avots: www.kasjauns.lv