Sākas pieteikšanās stipendijām “Sievietēm Zinātnē”

Līdz 16. martam dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā strādājošās pētnieces var iesniegt pieteikumus 2010. gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm Zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu saņemšanai.

Foto: Māris Morkāns. L`Oreal stipendiju Sievietēm Zinātnē ieguvusī zinātniece Līga Zvejniece ar stipendijas Goda Patronesi un vīru Niko 2009. gada stipendijas pasniegšanas ceremonijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Māris Morkāns. L`Oreal stipendiju "Sievietēm Zinātnē" ieguvusī zinātniece Līga Zvejniece ar stipendijas Goda Patronesi un vīru Niko 2009. gada stipendijas pasniegšanas ceremonijā.

Protokols par šā gada stipendiju parakstīts 25. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijā.
Šogad tiks piešķirtas trīs stipendijas, katra 4000 latu apmērā: divām doktorantēm līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei, kā arī vienai zinātņu doktorei vecumā līdz 40.


Pieteikumus vērtēs Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) eksperti, bet par stipendijas piešķiršanu lems autoritatīva žūrijas komisija LZA Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā. Latvijas stipendijas Sievietēm Zinātnē Goda Patronese ir bijusī Latvijas Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

 


 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

FOTO: 2009. gada stipendijas pasniegšanas ceremonijā bija sapulcējušās visu 5 gadu stipendiātes.

„Pasaulei nepieciešama zinātne, zinātnei nepieciešamas sievietes,” ir programmas Sievietēm Zinātnē moto. Šī brīža ekonomiskajā situācijā to varētu papildināt: „Un zinātnei nepieciešams atbalsts”. Tieši tādēļ Latvijā stipendija Sievietēm Zinātnē tiks piešķirta jau sesto gadu. Piecos iepriekšējos gados to saņēmušas  kopumā 15 pētnieces.
Sadarbības protokolu par šā gada stipendiju Sievietēm Zinātnē parakstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Juris Ekmanis, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (UNESCO LNK) prezidents, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un L`OREAL Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia (Benoit Julia). LZA prezidents J. Ekmanis vērsa protokola parakstīšanā klātesošo uzmanību uz apstākli, ka stipendija Sievietēm Zinātnē paredzēta, lai atbalstītu Latvijā strādājošās pētnieces, un tas pašreizējā situācijā ir īpaši nozīmīgi. Turpinot šo domu, B. Žilia šādi komentēja stipendijas aktualitāti: “Tik nopietnas krīzes situācijās, kāda pašlaik ir Latvijā, vienmēr pastāv risks zinātnei. Taču, samazinot zinātnes finansējumu šodien, mēs pakļaujam briesmām nākotni. Ieguldīt pētniecībā nozīmē būvēt nākotni. Tāpēc esam lepni, ka kopā ar mūsu partneriem no gada gadā varam turpināt šo projektu un atbalstīt Latvijas zinātnieces.” “Es ceru, ka šī ilggadīgā sadarbība ir iedrošinājums un apliecinājums jaunajām zinātniecēm, ka viņas Latvijai ir vajadzīgas un ka mēs augsti novērtējam viņu darbu un sasniegumus. Šī stipendija nav tikai balva un pateicība tām trim zinātniecēm, kas šogad to iegūs, bet gan visām Latvijas zinātniecēm un zinātnes sabiedrībai kopumā,” parakstot protokolu, atzīmēja A. Vilks.


Latvijas stipendija Sievietēm Zinātnē izveidota L'ORÉAL Grupas un UNESCO starptautiskās programmas Sievietēm Zinātnē (For Women In Science) ietvaros. Šī programma paredz ik gadu zinātniecēm no visas pasaules piešķirt piecas starptautiskās prēmijas, 15 starptautiskās stipendijas, bet 40 valstīs, tostarp Latvijā, pētniecēm ir iespēja saņemt arī nacionālās stipendijas. Tās tiek augsti vērtētas pasaules zinātnieku sabiedrībā un kalpo par lielisku “vizītkarti” dalībai starptautiskos zinātniskos projektos. Programmas veidotāji pamatoti lepojas ar apstākli, ka pērn divas no 2008. gada L'ORÉAL-UNESCO starptautiskās prēmijas Sievietēm zinātnē laureātēm saņēma arī Nobela prēmiju: Elizabetei Blekbērnai (Elizabeth H. Blackburn) no ASV piešķirta 2009. gada Nobela prēmija medicīnā, bet Izraēlas zinātniecei Adai Jonatai (Ada E. Yonath) – ķīmijā.

Informācija par pieteikumu iesniegšanu saņemama UNESCO LNK Sekretariātā Rīgā, Pils laukumā 4-206. www.unesco.lv
Tālrunis: 67325109
Papildinformācija: Estere Braķe, tālrunis: 29 122 790, estere@latnet.lv