Caur adatu. Īsta narkomāna īsts stāsts

Pēdējā mēneša laikā Latvijā jo īpaši aktualizējies jautājums par legālo narkotiku postu - katru dienu slimnīcās nonāk jaunieši, kas ļāvušies apreibinošo vielu vilinājumam. Diemžēl gadās arī pa kādam mirušam jaunam cilvēkam, par ko apkārtējie stāsta - nāk no normālas ģimenes, labi mācās, perspektīvs... Legālas vai nelegālas - narkotikas ir postošas. Un, ja nonāk to varā, reti kurš spēj rast ceļu atpakaļ.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kinogalerijā "K. Suns" (Rīgā) un kinoteātrī "Balle" (Liepājā) pašlaik var noskatīties dokumentālo filmu "Caur adatu". To ir veidojuši divi puiši - Artūrs Lapinskis un Edgars Aivars -, kuri sevi dēvē par nekomerciālā interneta kino apvienību "EdArt.tv".

Filma "Caur adatu" ir ļoti biedējošs stāsts par kādu jaunu vīrieti vārdā Edijs, kuram skolas laikā prognozēta lieliska sportista karjera, bet pēc mammas nāves zaudējis jēgu dzīvei, un tā sanācis, ka pievērsies narkotiku lietošanai. 

 

Filmas veidotāji par varoni stāsta: "Tikko pamostoties, viņa pirmā darbība ir nevis nomazgāt seju, bet gan ielaist asinīs narkotikas. Ja viņš to neizdarīs, tad viņš nevarēs normāli sākt kustēties. Taču patiesībā arī viņa darbības visas dienas garumā lielākoties būs tikai naudas meklējumi nākamajai devai. Viņš ir Edijs, Latvijas vieglatlētikas izlases atlēts. Kādreizējais." 

 

Filmas veidotāji ilgāku laika posmu seko līdzi Edija gaitām. Viņi dodas līdzi narkotiku meklējumos, metāllūžņu vākšanas ekspedīcijā, uz tiesu un rehabilitācijas iestādi, necenšoties izskaistināt narkotiku atkarībā nonākuša cilvēka ikdienu. Filmas veidotāji ir pratuši atspoguļot Edija dvēseli un ilgas tikt uz kājām. Edijs skatītājiem par ārstēšanos stāsta - sākumā es gribēju gribēt, tagad es gribu...

  

Kāds ir Edija dzīvesstāsts? Vai viņam izdosies saņemties rehabilitācijai? Lai to uzzinātu no sirds iesaku noskatīties šo filmu. Un parādīt to arī savam bērnam... 

 

Vai varat noticēt, ka Edijam (attēlā) tūliņ paliks tikai 24 gadi? 

Reklāma
Reklāma

Filmas gaitā Edijs atzīstas, ka sanāk daudz darīt pāri vismīļākajam cilvēkam - vecmāmiņai. Edijs viņai melo, aizņemas naudu, ko neatdod, ir pat ieķīlājis viņai piederošas dārglietas.

2013.gada nogalē pie skatītājiem nonāca "EdArt.tv" veidotā dokumentālā īsfilma "Legālais dūms", kas "Youtube.com" jau savācis nepilnus 70 000 skatītāju. "Legālais dūms" tiekot  izmantota kā mācību līdzeklis jau vairākās Latvijas skolās. Manuprāt, arī filmu "Caur adatu" vajadzētu parādīt katrā skolā, katrā klasē, katram pusaudzim. Ceru, ka Izglītības un zinātnes ministrija un Veselības ministrija izmantos izdevību, ka nav jārīko lieli konkursi un jātērē liela nauda speciālu skolēnu izglītojošu materiālu gatavošanai, bet tā vietā pratīs izmatot jau radītu filmu narkomānijas problēmas risināšanā. 

 

Vecāki, aicinu jūs neatstāt cīņu ar narkotikām tikai valsts un skolu ziņā un kopā ar bērniem noskatīties un pārrunāt šīs skarbās, bet labās filmas!

 

Noskaties dokumentālo īsfilmu "Legālais dūms"!

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Filmas publicitātes foto.