Par ko Tu vēlies kļūt? Par simtlatnieku

Par ko Tu vēlies kļūt, kad izaugsi liels? Par simtlatnieku - ātri, bez apdomāšanās atbildēja kāds bērnudārza audzēknis. Smieklīgi, ja patiesībā nebūtu traģiski. Kā mazie bērni uztver profesijas izvēli nākotnē? Daļēji, protams, ietekmējoties no vecāku dzīves uztveres un viņu karjeras.

Bērni vēlētos kļūt par policistiem, zinātniekiem, ārstiem un arhitektiem. Puisēnam fotogrāfijā nav saistības ar šo rakstu.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Bērni vēlētos kļūt par policistiem, zinātniekiem, ārstiem un arhitektiem. Puisēnam fotogrāfijā nav saistības ar šo rakstu.

Šo piemēru par simtlatnieku man pastāstīja kāda sieviete, kura pētījuma īstenošanas gaitā bija ieradusies bērnudārzā. Tur viņa klausījās, kā un par ko bērni sarunājas savā starpā, kā arī, saskaņojot ar audzinātāju, veica nelielu bērndārznieku aptauju. Sieviete, kas augusi "citos laikos" bija pārsteigta par mūsdienu bērnu atbildēm uz vienkāršo jautājumu: "Par ko Tu vēlies kļūt, kad izaugsi liels?". Puisēns, kura atbilde bija - "simtlatnieks", savu izvēli pamatojis ar to, ka "tur nekas nav jādara, vienu reizi mēnesī tikai jāaiziet un jāsaņem nauda".

Acīmredzot, kāds no bērna vecākiem ir bez darba un tiešām strādā šajā programmā. Un, acīmredzot, mājās tiek runāts par to, ka tas ir tik jauki - neko nedarīt un tikai aiziet līdz bankomātam.

Puisēns, kura atbilde bija - "simtlatnieks", savu izvēli pamatojis ar to, ka "tur nekas nav jādara, vienu reizi mēnesī tikai jāaiziet un jāsaņem nauda".

Piekrītu, ka bezdarbs Latvijā joprojām saglabājas augsts, daudziem, kuriem nav nekādas kvalifikācijas, darba vienkārši nav. Tomēr, vai ir īsti pareizi bērnos ieaudzināt attieksmi, ka naudu var saņemt vienkārši tāpat. Ja arī kāds no vecākiem piedalās šajā īpašajā programmā, varbūt nevajadzētu bērna klātbūtnē runāt par to, ka darbā nekas nav jādara. Nebūšu oriģināla, bet bērni patiešām ir mūsu nākotne un kas notiks, ja visi izlems kļūt par "simtlatniekiem"?

Mana meita šogad beidza bērnudārzu, un visi grupiņas bērni tika lūgti pastāstīt par iespējamo nākotnes profesiju. Tāpat visi bija aicināti apģērbties savas izvēlētās profesijas atbilstošos tērpos, formās, lai nofotografētos kopīgai bildei. Pēc gadiem būs interesanti, vai bērnudārzā izvēlētais atbilst īstenībai. Tiesa, visi bērni vēl nevarēja atbildēt uz šo tik vienkāršo, bet vienlaikus sarežģīto jautājumu.

Reklāma
Reklāma

Par ko vēlas kļūt puiši - par ceļu policistu, dīdžeju, dinozauru mednieku, karate treneri, arhitektu, zinātnieku, spiegu un supermenu.

Meitenes sapņo kļūt par bērnudārza audzinātāju, dziedātāju, ārsti, vetārsti, slēpošanas instruktori, bērnu ārsti un frizieri. 

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka.