Saņemies un pagatavo piparkūku mīklu mājās!

Man, droši vien tāpat kā lielajai daļai ļaužu, Ziemassvētki ir grūti iedomājami bez piparkūkām. Smarža, kas plūst no krāsns, vēstī — svētki ir tepat, pavisam tuvu. Nu jau pāris gadus piparkūku mīklu gatavoju pati un tiešām nesaprotu, kāpēc agrāk to uzskatīju teju vai par neiespējamo misiju? Process nav pārlieku sarežģīts, ja vien patur prātā dažas būtiskas lietas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirmkārt, svarīgas ir sastāvdaļas, ko izcepsi — to ēdīsi! Tāpēc izvēlos labas kvalitātes miltus, sviestu vai krējumu, kvalitatīvu medu un svaigas, aromātiskas garšvielas, kuras vajadzīgajā daudzumā sagatavoju tieši pirms lietošanas. Garšvielas no sirds (un no pieredzes) iesaku iegādāties Lienes ielas veikalā Gourmet Studio — plašs piedāvājums, laba kvalitāte, garšvielas iepakotas arī nelielos daudzumos, cenas — ļoti draudzīgas. Otra būtiskā lieta — piparkūku mīklai, lai tā būtu īsti aromātiska, ir nepieciešams ievilkšanās laiks, tāpēc, ja vēlies cepumus baudīt ap svētku laiku vai mazliet pirms, ir īstais brīdis ķerties pie darba.

Manas piparkūkas noteikti smaržo un garšo pēc kanēļa, krustnagliņām, koriandra, kardamona, melnajiem pipariem un ingvera. Jaucu un maisu pati, talkā ņemot tā brīža noskaņojumu un savu degunu.


Tā kā šo cepumu mīklas gatavošanā biju pilnīgs iesācēja, ņēmu palīgā Nordik 2003. gadā izdoto grāmatiņu Piparkūkas, kurā atrodams bagātīgs recepšu klāsts, kas īstajai noskaņai papildināts ar Ziemassvētku stāstiem un dzejoļiem.
Manas piparkūkas noteikti smaržo un garšo pēc kanēļa, krustnagliņām, koriandra, kardamona, melnajiem pipariem un ingvera. Jaucu un maisu pati, talkā ņemot tā brīža noskaņojumu un savu degunu. Ja nav oma improvizēt, droši var ielūkoties jau minētās grāmatiņas padomos par attiecīgo tematu.

Manas piparkūkas
Tikko pagatavoju savu šīgada mīklas pikuci. Biju domājusi sekot konkrētai receptei, taču, kā jau tas bieži vien notiek, aizrāvos. Rezultātā ir sanākusi mana versija par tēmu piparkūku mīkla.

Reklāma
Reklāma


Nepieciešams:
200g mīksta sviesta
200ml saldā krējuma
2 olas
200g tumšbrūnā cukura
50g baltā cukura
700g miltu
2 ēdamkarotes sasmalcinātu rakstā minēto garšvielu
šķipsna sāls

Saputoju sviestu ar cukuru un sāli, pa vienai ieputoju olas. Sakūlu saldo krējumu vieglās putās,  iemaisīju olu un sviesta masā. Samaisīju miltus ar garšvielām (šoreiz man bija svaigi maltas fenheļa sēklas, koriandra sēklas, melnie piparu graudi, krustnagliņas un kardamona sēkliņas un malti — muskatzieds, kanēlis un ingvers. Miltus iesijāju sviesta un krējuma maisījumā, visu veikli samīcīju, savēlu bumbā, ietinu pārtikas plēvē un noliku ledusskapī. Mīkla iznāca smuki brūna un aromātiska, taču no pieredzes zinu, ka katrā ledusskapī pavadītajā dienā smaržīgais pikucis pilnveidosies un bagātināsies, kļūstot arvien, arvien labāks. Tagad tik pacietību līdz brīvam vakaram nākamajā nedēļā!

Ieva Eihmane, māmiņa,

www.cetrassezonas.lv