Bērnu slimnīcas ārsti: Arī ar dziesmu svētku e-formātu Covid-19 saslimstības riski ir pārāk augsti

Covid-19 pandēmija nav beigusies un jebkāda veida pulcēšanās joprojām ir ar augstu saslimstības risku. Labākais risinājums būtu atteikties no Skolēnu dziesmu un deju svētku organizēšanas 2021. gadā, arī jaunajā piedāvātajā e-formātā. Tā paziņojumā medijiem norādījuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti.
Bērnu slimnīcas ārsti: Arī ar dziesmu svētku e-formātu Covid-19 saslimstības riski ir pārāk augsti

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BKUS pārstāvji aicina ne tikai valdību, bet arī katru pašvaldību un ģimeni apzināties, ka arī ar dziesmu svētku e-formātā Covid-19 izplatības riski ir pārāk augsti.


Dziesmu svētki skar vien daļu skolēnu, taču visi bērni un viņu ģimenes gaida iespēju atgriezties skolā un būt drošā vidē. Kamēr Latvijā joprojām saglabājas ļoti augsti saslimstības rādītāji un kopējā vakcinācijas aptvere vēl nav pietiekama, bet pasaulē izplatās jauni un vēl lipīgāki vīrusu paveidi, cilvēku rosināšana pulcēties ir ar nesamērīgi augstiem riskiem, norādījuši slimnīcas speciālisti.

Viņuprāt, dziesmu svētku kontekstā tas varētu izraisīt īpaši strauju un nekontrolējamu vīrusa izplatību, sajaucoties cilvēku grupām, kas līdz šim ikdienā nav bijušas kontaktā, pat ja tas notiek tikai vienas pašvaldības ietvaros.
 

“Jāņem vērā, ka Dziesmu svētku laikā bērni, jaunieši un pieaugušie tiksies ne tikai svētku aktivitātēs, bet viņiem būs nepieciešami arī atpūtas brīži un iespēja ieturēt maltīti, kas ir grūti kontrolējams posms. Turklāt pēc svētkiem viņi atgriezīsies mājsaimniecībās, kurās tālāk var tikt nodots svētku laikā iegūtais vīruss,” atzīmēja speciālisti.
 

Jāņem vērā, ka Dziesmu svētku laikā bērni, jaunieši un pieaugušie tiksies ne tikai svētku aktivitātēs, bet viņiem būs nepieciešami arī atpūtas brīži un iespēja ieturēt maltīti, kas ir grūti kontrolējams posms.

 

Diemžēl ar Covid-19 slimojošo bērnu un jauniešu skaits, kam nepieciešama ārstēšana slimnīcā, kopš janvāra ir stabili pieaugošs, un ar akūtu Covid-19 slimo visu vecumu bērni. Bērnu saslimstība ar Covid-19 ir tieši proporcionāla saslimstības pieaugumam visas sabiedrības vidū.

Reklāma
Reklāma

Līdz aprīļa beigām ārstēšanu slimnīcā saņēmuši jau 80 bērni ar akūtu Covid-19.

Vidējais ārstēšanās ilgums BKUS pacientiem ar akūtu Covid-19 ir 7 dienas. Pacientu slimības gaita vērtējama kā vidēji smaga un smaga.
 

Slimnīcā informēja, ka bez akūta Covid-19 pacientiem, no janvāra kopumā 16 bērniem konstatēts multisistēmu iekaisuma sindroms (MIS-C), kas ir nopietni veselības sarežģījumi pēc akūta Covid-19 pārslimošanas.
 

Saslimšana skar vairākas bērnu orgānu sistēmas – elpceļus, bieži arī sirds, gremošanas orgānus un citas, un tas ir potenciāli dzīvību apdraudošs stāvoklis. Astoņi MIS-C pacienti tika ārstēti slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā. Vidējais ārstēšanās ilgums stacionārā MIS-C pacientiem ir 15 dienas, atzīmēja BKUS.


BKUS atgādināja, ka bērnu vakcinācija Latvijā šobrīd vēl netiek veikta, līdz ar to šobrīd visbūtiskāk ir izmantot pieejamo iespēju vakcinēties kā pieaugušajiem, tā jauniešiem no 16 gadu vecuma.