Hēlija baloni ballītēs nevis iepriecina bērnus, bet apdraud viņu nākotni

Reizēm pieaugušie domā, ka balons ir atslēga bērna priekam. Tas tā nav. Bērni, manuprāt, ir vispriecīgākās būtnes uz šīs planētas - ar vai bez baloniem. Labāk bez, jo gaisā aizlidojušie baloni it kā nemanāmi, tomēr ļoti nopietni apdraud vidi. Kā? To jāzina katram vecākam un katram, kas rīko pasākumus un iedomājas par balonu lietošanu tajos. 

Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa (attēlā pa kreisi) un pirmā zaļā soļa pasākumu nozarē iniciatore, vides eksperte Elīna Kolāte.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa (attēlā pa kreisi) un pirmā zaļā soļa pasākumu nozarē iniciatore, vides eksperte Elīna Kolāte.

Šodien, 2.oktobrī, notikušajā “Pasākumu foruma" laikā tika prezentēts saprašanās memorands, kas aicina ikvienu pasākumu rīkotāju Latvijā atteikties no hēlija balonu un citu nekontrolējami lidojošu priekšmetu laišanas gaisā. Par atteikšanos no hēlija baloniem pasākumos un šīs iniciatīvas popularizēšanu parakstījās Latvijas Pasākumu Producentu asociācijas (LaPPA) biedri, Pasaules Dabas Fonds, mēs, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv un citi pasākumu rīkotāji.

Parakstīšanās pret baloniem nav tāpēc, ka tā šodien ir stilīgi. Mūsu organizācija parakstās tāpēc, ka mēs pamazām, bet neatlaidīgi izglītojam sevi un vecākus vides aizsardzības jautājumos.

Un ir tik svarīgi, ka pasākumu nozare kopīgi vienojas par to, ka meklēs citus – videi draudzīgākus – veidus, kā svinēt svētkus, un turpmāk hēlija baloniem teiks nē. Paldies pirmā zaļā soļa pasākumu nozarē iniciatorei un vides ekspertei Elīnai Kolātei, kura atgādina, ka būtībā balonu palaišana
gaisā ir tas pats, kas apzināta atkritumu nomešana zemē.

 

Kas tas ir teikts memorandā un kādā veidā baloni apdraud mūsu pašu bērnu nākotni? 

Ar hēliju pildīti baloni viegli uzlido gaisā pat tad, ja plānots tos turēt cieši sev klāt. Gaisā baloni nepaliek mūžīgi, bet gan nokrīt jūrā, mežā, pilsētā, pļavā, kviešu laukā vai uzlido uz pieres grupas solistam koncerta laikā.

Dabā kāds putns vai ronis, iespējams, balona atliekas apēd uzreiz. Varbūt arī nomirst uzreiz, jo aizrijas un nosmok. Varbūt nomirst vēlāk, jo balona ķeska nosprosto barības traktu un neļauj barībai iet normālu ceļu.

Varbūt balonu neviens uzreiz neēdīs un tas sāks sadalīties mazākos un mazākos gabaliņos. Sadalīšanās – tā nav nekāda laime. Tā vienkārši ir iespēja, ka mazāku balona gabaliņu varēs apēst mazāks dzīvnieks. Ar zivīm vai vistu balonu krikumi nonāk mūsu pusdienās. Vissīkākie mikroplastmasas gabaliņi peldas gan dzeramajā ūdenī (!), gan alū. Aplis ir noslēdzies! 

Reklāma
Reklāma


Tomēr jēdzīgāk būtu apli nemaz neiesākt. Jēdzīgāk būtu nepalaist “dzīvē” krāsainus hēlija balonus, kas jau pēc dažām minūtēm būs kļuvuši par atkritumiem, kurus mums pašiem i prātā nenāk savākt. Meklēsim labākus un 21.gadsimtam atbilstošākus veidus, kā radīt krāšņus svētkus, atmiņā paliekošas ziņas, uzrunājošas kampaņas un aizraujošas sacīkstes.

 

Mēs, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, katru gadu rīkojam vairākus lielus pasākumus ģimenēm. Šogad pārbaudījām - ja pasākumā nav balonu, tas nenozīmē, ka pasākumā bērniem būs mazāk prieka. Balonu nebija nedz mūsu rīkotajā Bērnu dienas festivālā, nedz arī Tēva dienas gājienā un festivālā. Starp citu, kolīdz sāc domāt, ar ko pasākumā aizstāt balonus, radošā domāšana burtiski uzdzirkstī! 

ŠEIT daļāmies idejās, ar ko lielākā vai mazākā pasākumā ir iespējams aizstāt balonus.

Lai jums skaisti un videi arvien draudzīgāki turpmākie pasākumi!

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja