Auklīšu dienests Rīgā?

Auklīšu dienestu mēs ieviesām sešu mēnešu laikā - apspriedē par iespējām ieviest auklīšu dienestu arī Rīgā, pieredzē dalījās Ķekavas domes pārstāvis Juris Jerums. 


FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sanāksmi par iespējām Rīgā ieviest auklīšu dienestu, kas, iespējams, būtu reāls risinājums joprojām garajām rindām bērnudārzos, organizēja partija “Vienotība”. Devos turp ar ziņkāri, jo gribēju uzklausīt Ķekavas pieredzi, kas ir visnotaļ pozitīva. 

 

Tātad Ķekavai tas prasīja pus gadu – sakārtojot dokumentāciju, auklīšu apmācību u.c. saistītās lietas, kas nepieciešamas šāda nopietna projekta ieviešanai. Viņi ir gatavi ar Rīgas domi dalīties pieredzē, norādot arī uz grābekļiem, uz kuriem paši uzkāpa un no kuriem Rīga var izvairīties.  Rīgai būtu “jābrauc” pa iemītu taciņu, vienīgi Rīga ir krietni lielāka par Ķekavu. 

 

Jāatzīmē, ka Rīgā uz vietu bērnudārzā joprojām gaida 3652 bērni.

Ja vecāki uzskata, ka pusotru gadu vecs bērniņš ir par mazu lielā bērnudārza apmeklēšanai, viņi var piesaistīt auklīti. Vai arī, ja ģimene no mazpilsētas pārceļas uz Rīgu, skaidrs, ka šobrīd dārziņā tikt uz ātro nav iespējams.

“Vienotības” piedāvātais Auklīšu dienests, paredz vecākiem nodrošināt sertificētas auklītes pakalpojumus un pašvaldības līdzfinansējumu vidēji 140 latu apmērā pēc „nauda seko bērnam” principa. Tas nozīmē, ka katram bērnam pašvaldība paredz noteiktu budžetu, kuru ģimene var izmantot atkarībā no reālās situācijas un savām vēlmēm. Ja bērns netiek pašvaldības dārziņā, vecāki var izvēlēties alternatīvu – apmeklēt privāto bērnudārzu vai izmantot pašvaldības piedāvāto auklītes pakalpojumu.

 

 

Tātad, ja vecāki uzskata, ka pusotru gadu vecs bērniņš ir par mazu lielā bērnudārza apmeklēšanai, viņi var piesaistīt auklīti. Vai arī, ja ģimene no mazpilsētas pārceļas uz Rīgu, skaidrs, ka šobrīd dārziņā tikt uz ātro nav iespējams. Auklītes varētu būt labs risinājums. 

Reklāma
Reklāma

 

Tas izklausās pasakaini, vai ne?

 

Ķekavas Auklīšu dienests tika izveidots pagājušā gada rudenī. Dienesta datu bāzē šobrīd ir 79 auklītes, un vismaz puse no tām jau iepriekš strādājušas par auklītēm, taču neoficiāli – bijušas tā dēvētajā “pelēkajā zonā”. Kopumā pie Auklīšu dienesta auklītēm pieskatīšanā ir 230 Ķekavas bērni. 

 

Turpināšu sekot līdzi šī projekta virzībai, cerot, ka tās nav tikai skaļas runas.

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja