Ložņu cekuliņš veselībai un pat ēdienos

Ložņu cekuliņš savvaļā aug treknās, mālainās pļavās, mežmalās, skrajos mežos. To mēdz audzēt arī dārzos kā labu tukšo vietu aizpildītāju, taču patiesībā tas ir vērtīgs ārstniecības augs.
Ložņu cekuliņa dziedinošo spēku var izmantot savā labā visu gadu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ložņu cekuliņa dziedinošo spēku var izmantot savā labā visu gadu

Vasaras sākumā ložņu cekuliņš uzzied zilām ziedu vālītēm, kas saulainā, siltā laikā pievilina neskaitāmas kamenes, bites, taureņus un citus kukainīšus. Pirms un pēc ziedēšanas ložņu cekuliņš gan izskatās neuzkrītošs, dabā to reizēm ir pat grūti ieraudzīt. Taču cekuliņa dziedinošo spēku var izmantot savā labā visu gadu – gan veselības uzlabošanai, gan virtuvē.

 

Ložņu cekuliņš virtuvē

Ēšanai noder viegli rūgtenās jaunās lapiņas. Tās var likt salātos, pie biezpiena, pievienot dārzeņu sautējumiem un sacepumiem, zupām, var arī likt uz maizes, izmantot zaļajās mērcēs un smūtijos. 

Vecākām lapām ir sūrāka garša, taču arī tās ir ēdamas, piemēram, var sautēt kopā ar spinātiem.

Zilie ziediņi noder kā glīts rotājums saldiem un sāļiem ēdieniem; tie iederas tēju maisījumos un krāsainajā garšaugu sālī.

 

Ložņu cekuliņš dziedniecībā

Šis augs ir bagāts ar miecvielām un citām vērtīgām vielām. Ložņu cekuliņam piemīt savelkošas un nomierinošas īpašības, tas palīdz dziedināt iekaisumus un mazināt sāpes, nāk par labu ādas un gļotādu veselībai, 

nomierina gan sakairinātu kuņģi, gan uzbudinātu prātu un palīdz iemigt, ja moka bezmiegs. Ārīgi noder slikti dzīstošu brūču apkopšanai.

 

Kā saglabāt ziemai?

Reklāma
Reklāma

Ziedēšanas laikā to nogriež gandrīz līdz zemei, sasien mazās buntītēs vai izklāj vienā kārtā uz audekla vai liela sieta un sausā, siltā, no saules pasargātā vietā izkaltē.

 

Pagatavo tinktūru

Ņem 50 g kaltēta vai 100 g svaiga ložņu cekuliņa, sasmalcina un aplej ar 40 % degvīnu. Notur istabas temperatūrā 4 nedēļas, ik pa laikam saskalinot. Tad izkāš un ielej tumšā pudelītē.

 

Kam palīdz tinktūra?

 

  • Gremošanas problēmu mazināšanai, pret nemieru un miega traucējumiem. Lieto pa 20 pilieniem 2–3 reizes dienā.
  • Mutes gļotādas iekaisuma dziedināšanai. 50 pilienus atšķaida ar 50 ml ūdens un skalo muti.
  • Iekaisušas brūces un ekzēmas skartas vietas. Ierīvē ar tinktūru vairākas reizes dienā.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti