Kas vērtīgs priedes pumpurā

Tuvojoties pavasarim un siltākam laikam, aktuālāka kļūst arī vietējo dabas velšu un ārstniecības augu vākšana. Turklāt dažus vērtīgos ārstniecības augus varam sākt ievākt jau pirms tam, kad apkārt viss sācis aktīvi zaļot. Viens no pašiem pirmajiem, bet vienlaikus vērtīgajiem ārstniecības augiem, ko varam ievākt jau agrā pavasarī, ir priežu pumpuri.
Priežu pumpuriem piemīt plaša ārstnieciskā iedarbība – pretiekaisuma, antibakteriāla un atkrēpošanu veicinoša, kā arī urīndzenoša un žultsdzenoša.

FOTO: Shutterstock.com

Priežu pumpuriem piemīt plaša ārstnieciskā iedarbība – pretiekaisuma, antibakteriāla un atkrēpošanu veicinoša, kā arī urīndzenoša un žultsdzenoša.

Par priežu pumpuru ārstnieciskajām spējām un to pareizu pielietojumu konsultē BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
 

Priežu pumpurus vāc ziemas beigās un agri pavasarī – no februāra līdz aprīlim. Vācot pumpurus, ir saudzīgi jāizturas pret dabu, nedrīkst vākt galotnes pumpurus, uzsver farmaceite. Ieteicams pumpurus vākt no ciršanai paredzētiem kokiem, tādējādi saudzējot dabu. 
 

Ir svarīgi savāktos pumpurus pareizi apstrādāt. Jāpatur prātā, ka savāktos priežu pumpurus nedrīkst žāvēt siltumā vai saulainās vietās, jo tā drogā mazinās ēteriskās eļļas saturs. Tādēļ pumpurus žāvē vēsās un labi vēdināmās vietās. Pareizi izžāvētu drogu derīguma termiņš ir divi gadi, un tās ir jāuzglabā sausā vietā papīra vai kartona tarā.

Tēju pagatavo, pusi tējkarotes priežu pumpuru pārlejot ar 200 ml verdoša ūdens un ļaujot ievilkties 10 minūtes. Tēju dzer trīs reizes dienā, un pēc garšas un vēlmēm saldināšanai var pievienot medu. 
 

Kas vērtīgs priedes pumpurā?

Priedes pumpuri ir bagāti ar vērtīgajām vielām, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Tie satur ēterisko eļļu, miecvielas, flavonoīdus, C un K vitamīnu, karotinoīdus, rūgtvielas, sveķus un minerālvielas. Ēteriskās eļļas sastāvā ir pinēni, bornilacetāts, terpineoli un  limonēns.

Priežu pumpuriem piemīt plaša ārstnieciskā iedarbība – pretiekaisuma, antibakteriāla un atkrēpošanu veicinoša, kā arī urīndzenoša un žultsdzenoša. Vienlaikus tie arī palīdz mazināt sāpes.

Reklāma
Reklāma


Priežu pumpuru pielietojums

Pret saaukstēšanos un klepu. Farmaceite stāsta, ka viens no biežākajiem priežu pumpuru un to preparātus pielietojumiem ir saaukstēšanās un klepus gadījumā. Priežu pumpuru drogu izmanto, lai pagatavotu tēju saaukstēšanās, klepus ārstēšanai un imūnsistēmas stiprināšanai. Tie parasti tiek pievienoti arī komplekso bronhu – plaušu tēju sastāvā.


Sīrupi elpceļu veselībai. Priežu pumpurus izmanto arī sīrupu pagatavošanai. Priežu pumpuru sauso ekstraktu sīrupos izmanto kopā ar mārsila lakstu, ceļtekas lapu, kumelīšu ziedu, Islandes ķērpja, lakricas sakņu ekstraktu. Priežu pumpuri noder elpceļu veselībai, tādēļ tos izmanto pretklepus un pretsaaukstēšanās līdzekļos, lai veicinātu atklepošanu un mazinātu kakla iekaisumu.


Ārīgai lietošanai. Priežu pumpurus lieto ne vien iekšķīgi, bet arī ārīgi – muskuļu un neiroloģisku sāpju gadījumā, arī brūču apkopšanai. Tāpat priežu pumpuru līdzekļus pievieno inhalācijām un vannām.
 

Sildošās un ārstnieciskās ziedes. Priežu jauno dzinumu skujas, pumpurus, sveķus izmanto ziežu pagatavošanai, kam piemīt sildoša un viegli kairinoša darbība. Tos lieto saaukstēšanās laikā, kā arī hronisku locītavu saslimšanu gadījumā un pie muskuļu sāpēm.

Priežu pumpuri ir diezgan plaši izmantota droga, uzsver farmaceite – to izmanto ne vien ārstniecībā, bet arī kulinārijā.