Dārzeņi, kuri traucē notievēt

Ja iecerēts atbrīvoties no dažiem liekiem kilogramiem svara, visbiežāk pēc ēdienkartes revīzijas galvenā loma tajā tiek atvēlēta dārzeņiem savienojumā ar olbaltumvielām. Taču gadās arī tā, ka pat ļoti strikta diētas ievērošana nelīdz un svars nemazinās vai dažkārt pat pieaug. Šo jautājumu izpētījuši zinātnieki.
Dārzeņi savienojumā ar olbaltumvielām ir klasika tievētāju ēdienkartē, taču veselīgs nenozīmē arī draudzīgs ķermeņa aprisēm.

FOTO: Shutterstock.com

Dārzeņi savienojumā ar olbaltumvielām ir klasika tievētāju ēdienkartē, taču veselīgs nenozīmē arī draudzīgs ķermeņa aprisēm.

Hārvardas Sabiedrības veselības skolas zinātnieki veica pētījumu, kas ilga 20 gadus un kurā piedalījās 13 tūkstoši cilvēku. Viņi atklāja saistību starp vairākiem uzturā lietotajiem dārzeņiem un svara pieaugumu: tie, kuri vairāk ēda cieti saturošus produktus, pieņēmās svarā atšķirībā no tiem cilvēkiem, kuri izvēlējās citus dārzeņus. 

 

Kartupeļi, kukurūza, pupiņas un zaļie zirnīši – šos visādi citādi vērtīgos produktus der izslēgt no savas ēdienkartes laikā, kamēr tiek ievērota diēta ar nolūku samazināt ķermeņa svaru.

 

Dārzeņos esošā ciete jeb slēptie ogļhidrāti gremošanas fermentu ietekmē pārvēršas cukurā – tādā pašā, kāds atrodams desertos. 

 

Reklāma
Reklāma

Precīzāk – šī ciete skābju un fermentu iedarbībā pakāpeniski hidrolizējas, veidojot šķīstošus dekstrīnus, kas pēc tam sadalās maltozē un pēcāk – glikozē. 

 

Ar cieti bagātie dārzeņi veicina pastiprinātu insulīna veidošanos asinīs un bada sajūtu. Rezultātā tiek apēsts vairāk, lai kompensētu lielās cukura līmeņa svārstības organismā, un tievēšana ieilgst. 
 

Pamēģini aizvietot minētos produktus ar brokoļiem, Bulgārijas pipariem jeb papriku, burkāniem, cukini – tie visi satur daudz šķiedrvielu un ūdeni, kas ir labi palīgi tievēšanas procesā. 

Saistītie raksti