Tuvojas ogu laiks - uzzini, kuras noteikti jāiekļauj uzturā

Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” sarunā ar sertificētu uztura speciālisti Ilzi Luteri skaidro, kuras ogas noteikti der iekļaut uzturā. Izrādās, ka īpaši vērtīgas ir dažādas skābās ogas.
Jo skābākas, jo vērtīgākas!

FOTO: Shutterstock.com

Jo skābākas, jo vērtīgākas!

Skābās ogas, piemēram, pīlādži, dzērvenes, brūklenes, mellenes, smiltsērkšķi un citas, satur daudz šķiedrvielu un palīdz svara regulācijā, kā arī var samazināt cukura līmeni asinīs. To sastāvā esošās skābes veicina gremošanas fermentu un enzīmu ražošanu, tāpēc skābas ogas palīdz mūsu organismam ātrāk sagremot barību un sašķirot to enerģijā, tauku rezervēs un citiem dzīvībai nepieciešamiem procesiem mūsu organismā.
 

Vēl šīs ogas ieteicams ēst, lai uzlabotu ādas veselību un palēninātu tās novecošanos. Turklāt dažādas skābās ogas pat spēj samazināt onkoloģisku saslimšanu risku.

Uztura speciāliste Ilze Lutere  uzskata, ka katrai ogai ir “sava odziņa”. Taču visvērtīgākā, viņasprāt, ir smiltsērkšķis: “Tā ir viena no ogām, kurā arī ir ļoti daudz tauki - visi šie te taukos šķīstošie vitamīni. Tur ļoti daudz ir beta karotīni, un no tā ir šī oranžā krāsa. Un arī D un A vitamīni.”

Uztura speciāliste stāsta, ka vislabāk ogas ir ēst svaigā veidā, un optimālais daudzums dienā ir viena sauja ogu


Smiltsērkšķu oga esot kārtīgs multi un polivitamīnu komplekss - uztura bagātinātājs, kuru var vienkārši noraut no krūma un ēst. Un tā vienkārši paiet garām nevajag arī pīlādzim: “Pīlādžos  atrasti ļoti lielos daudzumos polifenoli, flavonoīdi, dažādi antikcionīdi – tā ir antioksidantu klase. Tā kā pīlādžos ir šie antioksidanti un arī savas rūgtvielas, varētu teikt, ka tā ir tāda kā superoga,” skaidro uztura speciāliste.

Reklāma
Reklāma

Tikmēr zemenes un mellenes var novērst arī dažādu organisma iekšējo iekaisumu veidošanos.


Uztura speciāliste stāsta, ka vislabāk ogas ir ēst svaigā veidā, un optimālais daudzums dienā ir viena sauja ogu, bet tās var arī uzglabāt lietošanai vēlāk, piemēram, sasaldējot un lietojot visa gada garumā.

Bet produkti, no kuriem būtu jāuzmanās, ir sukādes un sula. Gan sulai, gan arī sukādēm mēdz pievienot cukuru. Turklāt sula bieži vien nesatur arī ogas vērtīgākās daļas, proti, biezumus.
 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.