Jau nopērkamas saldās Grieķijas zemenes. Vai tās nav pilnas ar ķīmiju?

Pavasara vēstneši ir ne tikai putnu čivināšana un aizvien vairāk saulainu dienu, bet arī skaistās, lielās, sulīgās zemenes, kas mūs kārdina tirgū un veikalu plauktos.
Jau nopērkamas saldās Grieķijas zemenes. Vai tās nav pilnas ar ķīmiju?

FOTO: Shutterstock.com

Kāda Latvijas Televīzijas  raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja interesējās, vai šīs zemenes, kas lielākoties šobrīd tiek vestas no Grieķijas, vispār ir veselīgas un vai tās nav pilnas ar ķīmiju?
 

Pārtikas un veterinārais dienests mierina visus zemeņu mīļus. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova uzsver, ka katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir kompetentās iestādes, kuru pienākums ir kontrolēt, kā zemenes tiek audzētas, kā tās tiek novāktas, kā uzglabātas, transportētas un realizētas. Realizācijas laikā ir jābūt norādītai izcelsmes valstij, līdz ar to jebkuram patērētājam, kas vēlas iegādāties zemenes, ir tiesības zināt, kurā valstī tās augušas.
 

 

Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk kā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.

Reklāma
Reklāma

 

 

“Grieķijā siltā laika sezona sākas ātrāk, līdz ar to arī raža tiek novākta agrāk. Bez tam ir iespēja zemenes audzēt arī siltumnīcās, taču garša atšķirsies, vai zemenes augušas gruntī vai siltumnīcā. Protams, ka visos laikos mūsu pašu vietējās zemenes ir visgaršīgākās, īpaši, kad ir siltā, karstā laika sezona pie mums Latvijā,” piebilst PVD pārstāve.
 

Katru gadu PVD pārbauda gan importa, gan vietējas zemenes. Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk kā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.
 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.