Vai buljona putiņas ir kaitīgas veselībai?

Visi, kas kaut reizi ir vārījuši buljonu, zina, ka vārīšanās sākumā veidojas tādas kā putiņas, ko iesaka nosmelt.

FOTO: Shutterstock.com

Restorānu servisa skolas vadītājs un šefpavārs Māris Astičs mierina, ka kaitīgas veselībai tās nav, jo putiņas ir vienkārši olbaltumvielas. “Kāpēc tās jānosmeļ? Lai buljons būtu dzidrāks, baudāmāks acīm un tīkamāks ēšanai. Protams, var arī nenosmelt, bet tad buljons būs duļķaināks,” skaidro šefpavārs. 

 

Viņš uzsver, ka būtiski ievērot buljona vārīšanas pamatprincipus – putas labāk nosmelt nevis ar karoti, bet kausiņu, tādējādi noņemot arī virskārtu, kur veidojas tauku daļa, jo šie tauki vēl vairāk saduļķos buljonu. Līdz ar to, ja nebūs putiņas un tauki, varēs iegūt perfektāku rezultātu. 

 

Reklāma
Reklāma

Māris Astičs arī iesaka buljonu sākumā vārīt strauji uz lielas uguns. Kad parādījies pirmais burbulis, nosmelt putiņas, un tālāk vārīšanu turpināt uz ļoti mazas uguns. Arī tas palīdzēs tikt pie dzidra un garda buljona. 

 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.