Kāpēc ir labi ēst zupas

Zupas ēst ir ļoti labi, jo tās, piemēram, pazemina aptaukošanās risku.
Kāpēc ir labi ēst zupas

FOTO: Pexels.com

Izpētīts, ka, ikdienā ēdot zupas, ir mazāks ķermeņa svars, mazāks vidukļa apkārtmērs un tiek uzņemts mazāk kaloriju salīdzinājumā ar tiem cilvēkiem, kuri zupas ikdienā neēd. Turklāt zupas ēšana palīdz vieglāk sasniegt organismam diennaktī nepieciešamo šķidruma daudzumu (1,5–2 litri). 

 

Reklāma
Reklāma

Zupās ir vērtīgi savienojumi, kas ietekmē zupas garšu un stimulē ēstgribu. Izpētīts, ka garšas savienojumu daudzums zupā pieaug, palielinot vārīšanas temperatūru un gatavošanas laiku. 

Vistas zupu ieteicams gatavot apmēram 100 °C temperatūrā 3–5 stundas, lai iegūtu bagātīgākas īpašības. Vistas zupai ir viegla pretiekaisuma iedarbība, tā samazina augšējo elpceļu infekcijas simptomus, atvieglojot elpošanu. 

Tomātu zupā pēc 30 minūšu vārīšanas antioksidanta likopēna daudzums pieaug par 62 % salīdzinājumā ar svaigiem tomātiem. 

Kaulu buljonā kalcija un citu minerālvielu saturs palielinās, ja kaulus vāra ilgāk un to dara skābā vidē, tas ir, pievienojot etiķi. 24 stundas vārītā liellopu kaulu un dārzeņu buljonā kalcijs ir 38,8 mg/250 ml (pienā – 268,8 mg/250 ml). Kaulu buljons ir diezgan labs olbaltumvielu avots – 6 līdz 12 g/250 mililitriem.

Informācija no žurnāla “100 labi padomi”