Modificētā ciete jogurtos – izkausās biedējošāk, nekā ir īstenībā

Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja ir izbrīnīta, kāpēc jogurtiem tiek pievienota modificētā ciete, lūdzot noskaidrot, vai bez tās ražošanas procesā nevar iztikt un vai tā nav kaitīga veselībai. Izrādās, ka šis nosaukums ir biedējošāks nekā tās sastāvs.
Nemeklē aizdomīgajā nosaukumā zemūdens akmeņus.

FOTO: Shutterstock.com

Nemeklē aizdomīgajā nosaukumā zemūdens akmeņus.

 

“Modificētā ciete ir ciete (kartupeļu, rīsu, kukurūzas) ar pilnveidotām īpašībām,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja un profesore Inga Ciproviča.

Ciete ir pārtikas produkts, bet modificētā ciete ir pārtikas piedeva. Modificētā ciete ir tehnoloģiski apstrādāta, lai mainītu tās spēju uzbriest aukstā ūdenī, pastiprinātu ūdens saistīšanas spējas, iegūtu dzidru klīsteri, pastiprinātu cietes izturību pret skābju, paaugstinātu vai pazeminātu temperatūru.


Modificētai cietei palīdz jogurtam nenoslāņoties un saglabāt vienmērīgo struktūru


Modificētai cietei ir pilnveidotas īpašības, piemēram, tā palīdz jogurtam nenoslāņoties un saglabāt vienmērīgo struktūru, līdz ar to eksperte iesaka nemeklēt kādus zemūdens akmeņus nosaukumā un neuztraukties par šo produkta sastāvdaļu. Daži ražotāji jau izpratuši, ka patērētājus uztrauc šāds cietes formulējums, tāpēc bieži produkta marķējumā tiek izmantots jēdziens – pārveidotā ciete.  
 

Reklāma
Reklāma

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.