Jūlijā jāsavāc ugunspuķe, upesmētras, liepziedi un vīgriezes. + Receptes tējām

Ugunspuķes lapu un ziedu tēja labi palīdz pret galvassāpēm un bezmiegu, tā nomierina satrauktu prātu, nervozu kuņģi un pazemina temperatūru. Tautas medicīnā ar ugunspuķi dziedē mazasinību.
Liepziedus ievāc sausā un saulainā laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Liepziedus ievāc sausā un saulainā laikā.

  • Upesmētra līdzinās dārza piparmētrai, tomēr tējas garša ir maigāka. Upesmētras tēja sekmē žults veidošanos, samazina muskulatūras spazmas, dezinficē žultsceļus un samazina virspusējas sāpes. Tautas medicīnā upesmētru un dārza piparmētru lapu tēju lieto sirds asinsvadu paplašināšanai, pret sāpēm krūtīs, gremošanas uzlabošanai, pret neirozi un bezmiegu, kuņģa spazmām, sliktu dūšu, kā arī asinsspiediena samazināšanai.
     
  • Parasti 2 ēdk. drogas aplej ar 2 glāzēm karsta ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes. Lieto pa pusglāzei trīsreiz dienā pirms ēšanas.
     
  • Liepziedi. Tos vāc pilnziedā sausā, saulainā laikā. Tēja labi der pret saaukstēšanās slimībām, iesnām un klepu, arī pret stresu, kuņģa un zarnu spazmām, caureju, nieru un urīnceļu iekaisumu.
     
  • Pagatavo sīrupu: 5 saujas svaigu liepziedu aplej ar 3 l ūdens un noliec vēsumā uz 3 dienām. Izkās un savāri ar 1 kg cukura, pēc garšas pievieno citrona sulu, uzvāri un pildi burkās vai pudelēs, kārtīgi aizvāko un uzglabā vēsumā. Labi garšo pie tējas.
     
  • Atspirdzinošs dzēriens: 3 saujas svaigu liepziedu aplej ar 3 litriem ūdens un noliec uz nakti, lai ievelkas. Pievieno 2 šķēlēs sagrieztus citronus un 3 ēdamkarotes medus.
     
  • Vīgriezes. Ziedu tēja labi piemērota tiem, kas vienmēr satraucas, baiļojas vai taisa histēriju. Ļoti noderīga pret saaukstēšanos – elpceļiem, urīnceļu veselībai, pret gremošanas traucējumiem un daudzām, daudzām citām vainām.
  • Savāc gan ziedus, gan lakstus – ziemā noderēs arī vannām. Sīrups: ziedus noskalo, aplej ar ūdeni un vāri 1 stundu. Nokās, pievieno 1:1 cukuru, pēc garšas – citrona sulu un pavāri vēl 10–15 minūtes. Pildi labi noslēdzamos traukos.

 

Reklāma
Reklāma

No http://jauns.lv