Vai Latvijā iesakņojies mīts, ka lielveikalos nopērkamā gaļa ir pilna ar antibiotikām, ir patiess?

Latvijas sabiedrībā ir dziļi iesakņojies mīts, ka veikalos nopērkamā gaļa ir pilna ar antibiotikām. “Latvijas Radio” veiktā pētījumā gan secināts, ka apgalvojums nebūt neatbilst patiesībai. 

 

Drošības normas tiek ievērotas.

FOTO: Shutterstock.com

Drošības normas tiek ievērotas.

Ar pētījumu, kurā pārbaudīja antibiotiku klātbūtni gaļā, “Latvijas Radio” raidījumā “Kā labāk dzīvot” iepazīstina vides inženierzinātņu doktore Jana Simanovska. 

Pētījumā tika pārbaudīti astoņi gaļas paraugi, ko iespējams nopirkt Latvijas lielveikalos. Pētītā gaļa nākusi gan no Latvijas, gan Igaunijas, Lietuvas, Polijas un pat Spānijas. (Liellops, cūka, vista). Pārbaudēs neatklājās neviens pārkāpums, visas normas tika ievērotas.

 

Ja antibiotikas gaļā neatklāj, tā nav atbilde uz jautājumu, vai var teikt, ka problēmu šajā sektorā nav

“Runājot par antibiotiku problēmu, es domāju, ka tā ir daudz dziļāka. Tas, ko mēs skatījāmies – kas paliek pāri gaļas produktos no antibiotikām, ja ir kaut kas lietots, uzņēmēji un ražotāji ir ievērojuši drošības prasības, kas nozīmē, ka produktos nekas neuzrādīsies. Arī Eiropā pārkāpumi ir reti. Drošības normas tiek ievērotas,” pauž Simanovska. 

Tāpat doktore uzsver, ka jautājums vairāk ir par to, kas notiek papildus, kādas antibiotikas nonāk vidē un kā attīstās rezistentie mikroorganismi. "Ja antibiotikas gaļā neatklāj, tā nav atbilde uz jautājumu, vai var teikt, ka problēmu šajā sektorā nav," uzskata Simanovska. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāvis Toms Mārtinsons arī apstiprināja, ka antibiotiku atliekvielas gaļā ir mazākā problēma, bet jāpēta ķēdes beigu posms, proti, tas, kas no lopu novietnes, kur antibiotikas lietotas, nonāk ekosistēmā. 

 

 

No portāla Jauns.lv