10 triki, kā ieinteresēt bērnus arī skolā ēst dārzeņus

Šie ieteikumi neattiecas uz pusdienām, ko piedāvā skolas ēdnīcā, bet gan uz iespēju paņemt no mājām līdzi garšīgu ēdienu vai, pareizāk sakot, uzkodas, ar ko remdēt izsalkumu it sevišķi tad, ja skolas pusdienas netiek ēstas.

Ja vien vecāki ir padomājuši, kā dārzeņus un augļus iesaiņot līdzņemšanai, bērns labprāt uz skolu ņem līdzi veselīgas uzkodas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vien vecāki ir padomājuši, kā dārzeņus un augļus iesaiņot līdzņemšanai, bērns labprāt uz skolu ņem līdzi veselīgas uzkodas.

Lai bērns patiešām ar prieku ķertos pie līdzi paņemtā, nevajag sviestmaizes, augļus vai dārzeņus iesaiņot polietilēna maisiņā. Šādā gadījumā jārēķinās, ka 90 % gadījumu maisiņa saturs tiks saspiests starp vai zem grāmatām, kļūs neizskatīgs un nebaudāms, un bērns to tādu pašu samīcītu atnesīs atpakaļ uz mājām vai arī neapēstu izmetīs laukā.

Tāpēc ir vērts iegādāties kvalitatīvu kastīti, tā dēvēto lunchbox, jo tā atmaksāsies ar uzviju jeb ar bērna labsajūtu un veselību. Piedāvājums ir gana plašs, taču galvenais – atrast tādu, ko patiešām var cieši noslēgt un no kuras nekas nevar izpilēt vai iztecēt laukā.

Ja kastītē ir tikai viens vai divi nodalījumi, arī tas nav īsti labs variants, taču ir iespējas to veiksmīgi uzlabot, proti, ielikt kastītē kēksiņu veidnes no silikona – tās kalpos par sava veida nodalījumiem, lai produkti nejauktos kopā un nekļūtu nebaudāmi.

Jārēķinās, ka bērns varbūt gribēs dalīties arī ar citiem, tāpēc vesels gurķis bieži vien paliek neapēsts, jo viņam vienam negribas (vai arī ir kauns) ēst. Labāk jau mājās sagriezt gurķi, piemēram, gareniski četrās daļās. Lieli tomāti nav labākais risinājums, toties mazie ķiršu tomātiņi gan. Arī paprika ir piemērota līdzņemšanai – ja to sagriež vai nu gredzenos, vai gareniski 4–6 daļās.

 

Jārēķinās, ka bērns varbūt gribēs dalīties arī ar citiem, tāpēc vesels gurķis bieži vien paliek neapēsts, jo viņam vienam negribas ēst. Labāk jau mājās sagriezt gurķi, piemēram, gareniski četrās daļās.



Ko vēl var likt kastītēs līdzņemšanai
Visu, kas, sagriezts vai sadalīts mazākos gabalos vai pa vienam, netek un nepil, un nesmērējas, piemēram, pa vienai sadalītas vīnogas, daiviņās sadalīti mandarīni, rudenī – svaigas plūmes, vēlāk – žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes, rozīnes, žāvēti āboli.

 

Piemēroti ir arī burkāni, vai nu veseli mini burkāniņi, vai lielāki burkāni, sagriezti prāvos salmiņos. Daudziem bērniem garšo arī puķkāposti un brokoļi – tos sadala rozetēs.

 

Reklāma
Reklāma

Piemēroti ir arī burkāni, vai nu veseli mini burkāniņi (tos dēvē arī par graužamajiem burkāniem), vai lielāki burkāni, sagriezti prāvos salmiņos. Daudziem bērniem garšo arī puķkāposti un brokoļi – tos sadala rozetēs. Ir bērni, kuriem garšo olīvas, tās var ielikt līdzi trauciņā, un nereti gadās, kāds olīvu nīdējs to noskatās un kompānijas pēc kļūst par olīvu cienītāju. Ja nav pierasts ēst dārzeņus vienus pašus, labs iekārdinātājs ir ceptas vistas filejas šķēlītes vai gabaliņi.


Uzkodu iesmiņi
Šis ir labs variants, kā pieradināt bērnus ēst dārzeņus, jo tam, kas uzdurts uz kokteiļu irbulīšiem vai iesmiņiem, reizēm, šķiet, piemīt neatvairāms pievilkšanas spēks. Jo īpaši, ja var padalīties ar citiem. Tādēļ ir vērts vecākiem pacensties un sagatavot arī līdzņemšanai uz skolu uzkodas uz iesmiņiem.
 

Dažas idejas:

  • gurķa gabaliņš + ķiršu tomātiņš + gurķa gabaliņš
  • siera gabaliņš + gurķa gabaliņš + desas gabaliņš + ķiršu tomātiņš
  • liesa šķiņķa gabaliņš + ķiršu tomātiņš + siera gabaliņš + gurķa gabaliņš



Šādi pat uz iesmiņiem kombinācijā ar citiem produktiem var uzdurt:

  • kolrābju, paprikas gabaliņus
  • mazās mocarellas bumbiņas
  • melones gabaliņus
  • vīnogas
  • maizes gabaliņus

 

Avots: Jauns.lv