5 svarīgas uzturvielas, kas nepieciešamas katram augošam bērnam

Pareizi plānota ēdienkarte, kas satur nepieciešamās  uzturvielas – vitamīnus un minerālvielas, ir ļoti nozīmīga, lai bērniņš attīstītos fiziski un garīgi vesels. 

Ar mammas pienu zīdīti vai piena maisījumu barotiem bērniem var atšķirties vajadzība pēc dažām uzturvielām!

FOTO: Shutterstock.com

Ar mammas pienu zīdīti vai piena maisījumu barotiem bērniem var atšķirties vajadzība pēc dažām uzturvielām!

Dažas no minerālvielām un vitamīniem labi var “iebarot”  ar pareizi izveidotu ēdienkarti. Kuras tās ir un kāpēc šīs uzturvielas ir tik svarīgas?  
 

Dzelzs
Mikroelements dzelzs ir būtisks smadzeņu attīstības procesā. Pētījumi liecina, ka šīs minerālvielas trūkums var radīt problēmas domu apstrādē un kavēt motorikas attīstību. Par laimi, zīdaiņi piedzimst ar tiek lielu dzelzs uzkrājumu, ka līdz pat pusgada vecumam viņiem šo krājumu pietiek normālai augšanai. Tā kā dzelzs uzkrājumi parasti veidojas grūtniecības pēdējā trimestrī, tad priekšlaikus dzimušiem bērniņiem gan var būt nopietns dzelzs deficīts.

Dienas deva 7 - 12 mēnešus veciem zīdaiņiem ir 11 miligrami dzelzs dienā.  1 - 3 gadu vecumam - 7 miligrami dienā.  Gada vecumā ir lietderīgi veikt asins analīzes, lai noteiktu, vai nav anēmijas jeb mazasinības pazīmes. 
Zīdainīšiem, kas tiek baroti ar piena maisījumu, šī norma tiek nodrošināta, savukārt ar mātes pienu zīdītiem mazuļiem piebarojumu iesaka ieviest no pusgada vecuma tieši šī iemesla dēļ - lai nepieciešamo dzelzs devu uzņemtu ar ēdienu. 
 


Lasi arī:
Produkti, kas satur kalciju. Neskaitot pienu un sieru! 
Ar dzelzi bagāti produkti, kas jāiekļauj bērna ēdienkartē 

Sabalansēta ēdienkarte - kombinē nepieciešamos produktus vienā šķīvī. TABULA


 

Kur meklēt? 
Produkti ar augstu dzelzs saturi ir, piemēram, specializētās zīdaiņu graudaugu putras, gaļa, putnu gaļa un zivis, liellopa gaļa. Arī avokado, kartupeļi, brokoļi, zirņi, olas, žāvētas plūmes, sojas pupiņas un spināti.


Kalcijs
Šī minerālviela palīdz veidot kaulu masu. Pietiekama kalcija uzņemšana nodrošina spēcīgus kaulus un mazinās kaulu lūzumu risku.

Dienas deva:
no 1 līdz 3 gadiem ir 500 - 700mg dienā.  
no 4 līdz 8 gadiem -  800 - 1 000 mg;
no 8 līdz 18 gadiem (zēniem un meitenēm) 1100 – 1300 mg.  

Kur meklēt? 
Mātes piens un piena maisījums apmierina kalcija vajadzības pirmā dzīves gada laikā. Pārtikas produkti, kuros ir kalcijs - nesaldināts jogurts vai glāze piena satur aptuveni 250 miligramus kalcija. Siers, lasis, apelsīnu sula, tofu siers, brokoļi, baltās pupiņas, tomāti un auzu pārslas.


Cinks
Cinka galvenā funkcija ir uzturēt imunitāti un nodrošināt šūnu augšanu un atjaunošanos. Cinka trūkums izpaužas kā lēna augšana, paaugstinātu jūtība pret infekcijām un biežas caurejas.

Dienas deva
Tā kā piena maisījumos ir iekļauti nepieciešamie vitamīni, tad bērniem, kas tiek baroti ar tiem, vajadzība pēc cinka parasti tiek nodrošināta. Ar mātes pienu barotiem bērniem no 7 mēnešu vecuma līdz 3 gadiem jāpievērš uzmanība tam, lai viņi saņemtu 3 miligramus cinka dienā.

Reklāma
Reklāma

Kur meklēt? 
Cūkas fileja satur 2 miligramus cinka, glāze jogurta -  1.6 miligramus, puse vistas krūtiņas - 1 miligrams. Citi avoti ir tītars, liellops, zivs, olas, lēcas, pilnpiens, čedara siers un graudaugi.

Svarīgi zināt! Cinks visbiežāk ir atrodams tajos pašos produktos, kuros ir dzelzs - gaļā, putnu gaļā un zivīs, tādēļ, ja bērnam ir pietiekams dzelzs līmenis, tad ļoti iespējams, ka viņš saņem arī pietiekami daudz cinka.


A, D, E un K vitamīns
A vitamīns nodrošina labu redzi un veselīgu ādu.
D vitamīns uzlabo kalcija uzsūkšanos un palīdz kaulu augšanai. Šī vitamīna trūkums var veicināt saslimšanu ar rahītu.
E vitamīns svarīgs nervu sistēmas veidošanā.
K vitamīns palīdz asins recēšanas procesā.

Dienas deva
K vitamīna jaundzimušie saņem jau uzreiz pēc piedzimšanas.
Piena maisījumi nodrošina A, D un E vitamīnu devas līdz bērna gada vecumam.
Ja bērns ēd augļus, dārzeņus, piena produktus, pilngraudu putras, veselīgās taukskābes, un ārsts uzskata, ka mazulis bērns aug atbilstoši savam vecumam, tad visticamāk, ka bērns ir uzņēmis šos vitamīnus vajadzīgās devās.

Kur meklēt? 
A vitamīna avots ir karotīna pilnie augļi un dārzeņi, piemēram, burkāni, saldie kartupeļi un brokoļi.
D vitamīns sastopams dažos ēdienos - graudaugos, olu dzeltenumā, zivīs.
E vitamīns meklējams dārzeņu eļļās, graudaugos.
K vitamīns -  govs pienā, lapu dārzeņos, augļos un sojas pupiņu eļļā.

Svarīgi zināt! Nesen kādā pētījumā atklāts, ka ASV 40% zīdaiņu, kas baroti ar krūti, ir zems D vitamīna līmenis. Pārliecinieties, vai jūsu pediatrs izraksta bērnam D vitamīnu!


C un B vitamīns
C vitamīns uzlabo dzelzs uzsūkšanos un palīdz novērst asinsvadu trauslumu, kas izpaužas kā zilumi, kas parādās pēc viegliem sasitumiem.
B vitamīns, tai skaitā folskābe, uzlabo imunitāti un stiprina nervu sistēmu, uztur ādas veselību un muskuļu tonusu, veicina šūnu augšanu, regulē metabolismu jeb vielmaiņu.

Dienas deva 
Piedāvājot mazulim visus vērtīgos produktus no uztura piramīdas- augļus, dārzeņus, piena produktus, pilngraudu produktus, zivis, tad visticamāk, ka bērns ir uzņēmis visus nepieciešamos vitamīnus.

Kur meklēt? 
C vitamīns ir citrusaugļos, tomātos, zemenēs, melonēs un kartupeļos. 
Folskābe ir zaļajos dārzeņos, graudaugos un maizē. 
B vitamīna avots ir brūnie rīsi, banāni, pupas, olas, gaļa, putnu gaļa, zivis. 

Svarīgi zināt! Nepadodieties, ja bērns spļauj dārzeņus vai augļus. Vairumam bērnu ir jāpagaršo un jāizspļauj jauns produkts vidēji 8-10 reizes, pirms viņiem tas sāk patiešām garšot.
 

Izmantota informācija no portāla www.parenting.com un grāmatas "Dzīvības elementi"