10 galvenie veselīgas ēšanas principi pieaugušiem un bērniem

Vispasaules veselības organizācija iesaka ēdienreizes pēc šādiem principiem.

Daudzveidība ir viens no pareiza uztura stūrakmeņiem.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzveidība ir viens no pareiza uztura stūrakmeņiem.

 

1. Veselīga, sabalansēta uztura pamatā ir daudzveidīga produktu izvēle, izvēloties augu, nevis dzīvnieku izcelsmes pārtiku.
2. Maize, putras, makaroni, rīsi un kartupeļi jālieto vairākas reizes dienā, katru reizi nelielās porcijās.
3. Vairākas reizes dienā jāēd dažādi svaigi, žāvēti vai saldēti dārzeņi un augļi, vēlams vietējie.
4. Skābpiena dzērieni ar zemu tauku saturu (kefīrs, paniņas, jogurts) jādzer ik dienu.
5. Daļa dzīvnieku valsts produktu jāaizstāj ar pupām, zivīm, putnu gaļu vai olām. Gaļas porcijām jābūt nelielām.
6. "Redzamo" taukvielu patēriņš ēdienos un uz sviestmaizēm jāierobežo.
Gatavojot ēdienus, jāsamazina pievienojamā sviesta un tauku daudzums. Vēlams gatavot vairāk tvaicētus un vārītus ēdienus. Labāk izvēlēties augu eļļu.
7. Jāierobežo saldumu — cukura, konditorejas izstrādājumu un saldināto dzērienu — patēriņš.
8. Kopējam sāls daudzumam (ņemot vērā to, ko satur maize, konservi, pusfabrikāti) nevajadzētu pārsniegt vienu tējkaroti (6 g) dienā. Labāk izvēlēties sāli ar joda piedevu.
9. Gatavojot ēdienus, jāievēro pārtikas drošuma un higiēnas nosacījumi. Nevajadzētu lietot vairāk kā 20 g alkohola dienā — uz bērniem tas, protams, neattiecas.
10. Jāievēro vismaz mērena fiziskā aktivitāte, lai ķermeņa svars atbilstu rekomendācijām.

 

Kā īstenot šos principus? Galvenokārt ēdienkartē jāiekļauj:
•    vietējie dārzeņi un augļi;
•    graudaugi un jūras veltes;
•    zivis, olas un piens.
 

Reklāma
Reklāma


No grāmatas: Manam bērnam pavārgrāmata, R.: Apgāds Jumava, 2006.